Hepatita virală C versus hepatitele virale A,B,D: Impact asupra ficatului și tratament
Hepatita C se deosebește de alte hepatite virale prin riscul crescut de cronicizare și lipsa unui vaccin. Deși există opțiuni de tratament disponibile pentru hepatita C, prevenirea rămâne esențială, pentru a reduce răspândirea virusului. Hepatita virală C provoacă inflamații și leziuni hepatice, care pot fi fatale.
Boala apare în urma infectării cu virusul hepatic C, care se transmite la fel ca și virusurile hepatice B și D – prin contact cu sânge, ace și instrumentar chirurgical nesterilizat, tatuaje, droguri intravenoase, hemodializă, contact sexual, folosirea obiectelor de igienă străine.
În același mod se manifestă și simptomele – de la lipsa semnelor clinice, până la icter, oboseală, dureri articulare, febră, urină închisă la culoare, dureri abdominale, vărsături, lipsa poftei de mâncare.
Dacă o persoană se infectează cu virusul hepatic C, există o șansă mai mare ca infecția să rămână în organism pentru o perioadă îndelungată, ceea ce poate duce la boli hepatice cronice, ciroză sau cancer hepatic.
Hepatita virală C poate fi prevenită prin testarea tuturor persoanelor de peste 18 ani și a gravidelor, testarea regulată a consumatorilor de droguri, care utilizează substanțe intravenoase, a persoanelor care au primit transfuzii de sânge, care au fost incluse în programul de hemodializă, a bolnavilor cu enzime hepatice crescute, cu HIV sau persoane născute de mame care au fost infectate cu virusul hepatic C.
Posibilitățile de tratament au fost îmbunătățite semnificativ în ultimii ani. În prezent, există medicamente antivirale cu acțiune directă, care pot vindeca, într-un termen scurt și fără complicații, majoritatea cazurilor de Hepatită virală C.