Hepatita A: Cum ne îmbolnăvim și ce complicații provoacă?
Hepatita A este o afecțiune cauzată de virusul hepatic A, care se transmite prin alimentele sau apă contaminată și prin contactul direct îndelungat cu o persoană infectată.
În alimente, virusul hepatic A ajunge în urma preparării de către o persoană infectată, care nu s-a spălat pe mâini după ce a folosit toaleta. Cel mai frecvent, fructele, legumele, fructele de mare și înghețata sunt surse de infectare cu virusul Hepatic A.
În apa de mare, dulce sau reziduală și în sol, virusul hepatic A poate supraviețui mai bine de o lună. Persoanele care întră în contact cu pacienții infectați cu virusul hepatic A au un risc mare să se îmbolnăvească.
Și sexul neprotejat poate cauza transmiterea virusului hepatic A, mai ales în cuplurile de homosexuali.
Echipamentele medicale și cosmetice contaminate, de asemenea, pot transmite virusul hepatic și la alți pacienți.
Cei care călătoresc în țările cu grad crescut de endemicitate în ceea ce privește hepatita A sunt predispuși infectării cu virusul hepatic A.
Simptome:
Simptomele Hepatitei A devin mai evidente și mai agresive pe măsură ce înaintăm în vârstă și se manifestă prin:
- Oboseală extremă
- Pierderea apetitului
- Dureri musculare
- Greață și vărsături
- Febră
- Dureri sau disconfort abdominal, în special în zona ficatului
- Dureri articulare
- Urină închisă la culoare
- Mâncărimi la nivelul pielii
- Icter
Complicațiile hepatitei A
Spre deosebire de celelalte tipuri de hepatite virale, A nu afectează permanent ficatul, și nu se cronicizează. În cazuri foarte rare, poate declanșa pierderea subită a funcțiilor hepatice, în special la persoanele foarte în vârstă care suferă deja de afecțiuni hepatice cronice.
Pe 28 iulie, marcăm Ziua mondială de luptă împotriva hepatitelor – „O singură viață, un singur ficat”.