Ziua mondială de luptă împotriva hepatitelor: O singură viață, un singur ficat
“O singură viață, un singur ficat” – este sloganul Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitelor, pe care o vom marca pe 28 iulie. Cu acest prilej, Organizația Mondială a Sănătății ne amintește că ficatul îndeplinește în jur de 500 de funcții vitale pentru a menține organismul în viață. Iar hepatitele, mai ales cele virale, îl pot distruge fără durere și încă în scurt timp.
Hepatitele reprezinta o inflamație a ficatului, cauzată de virusuri, bacterii, fungi, medicamente, alcool, exces de grăsimi și chiar de propriul sistem imunitar.
Sunt cinci tipuri de virusuri hepatice: A, B, C, D si E, care diferă prin calea de transmitere, severitatea bolii hepatice determinate, metode de prevenție și tratament. Virusurile B si C sunt cele mai comune si agresive, determinand 1,1 milioane de decese și 3 milioane de noi infecții pe an, la nivel mondial.
Virusul hepatic A se transmite pe cale digestivă, prin apă infestată, mâini murdare, materii fecale, virusul hepatic E – pe cale hidrică, în urma consumului de apă infectată, iar virusurile B, C și D – prin sânge.
Hepatitele B, C și D pot deveni cronice pe neobservate, dacă nu sunt depistate și tratate la timp. Hepatita B asociată cu virusul D poate evolua în insuficiență hepatică și ciroză, iar Hepatita C – în cancer hepatic.
Cum ne protejăm ficatul de virusurile A,B,C,D și E?
- Verificarea periodică a sănătății ficatului;
- Spălarea mâinilor cu apă și săpun;
- Efectuarea manichiurii, pedichiurii și tatuajelor doar în saloane specializate;
- Sex protejat;
- Vaccinarea împotriva hepatitei B.
Vaccinarea împotriva Hepatitei B
Vaccinul antihepatic B este administrat nou-născuților în primele 24 de ore de la naștere, cu rapel la 1 lună, la 2 luni și la 12 luni. Deoarece vaccinul nu a fost dintotdeauna pe lista vaccinurilor obligatorii, adulții care prezintă riscul de a intra în contact cu purtători ai virusului hepatitei B sunt sfătuiți să-l administreze. Imunizarea împotriva virusului hepatic B este recomandată și persoanelor care călătoresc în țări cu risc crescut de îmbolnăvire. Prin vaccinare, riscul de infectare cu virusul hepatic B scade cu până la 95-98%.