ANSP: Peste 100 de moldoveni s-au îmbolnăvit de Lyme, după ce au fost înțepați de căpușe
144 de persoane din țara noastră s-au îmbolnăvit de Lyme, în 2022, după ce au fost înțepate de căpușe, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Aproape 74 % dintre cazuri au fost depistate în orașe, în preponderent în Chişinău, Strășeni, Ialoveni, Tiraspol și Orhei. Din numărul total de bolnavi, 37 au fost copii, jumătate dintre ei – cu vârstă cuprinsă între 0 – 6 ani.
Semnul cel mai frecvent al bolii Lyme este „eritemul migrator”, o leziune cutanată care se manifestă, inițial, ca o pată de culoare roșie care se extinde. Pe măsură ce crește, aceasta poate rămâne de culoare roșie sau mai palidă în centru, cu cercuri roșii concentrice, alternând cu cercuri de piele sănătoasă.
Adesea, eritemul migrator este însoțit de alte manifestări acute, care apar la 03-32 de zile de la înțepătura capușei: astenie, febră, cefalee, artralgii (dureri ale articulațiilor), mialgii (dureri musculare). Netratata, boala Lyme poate afecta articulațiile, sistemul nervos și inima.
În timpul înțepăturii, o căpușă infectatătransmite agenți cauzali care pot provoca, în afară de Lyme, encefalita de căpuşă, anaplasmoza, febra hemoragică Crimeea Congo, febra Q etc.
Recomandări pentru a reduce expunerea la mușcătura de căpușă
- Folosiţi un produs repelent (indicat pentru îndepărtarea căpușelor).
- Acoperiţi-vă braţele şi picioarele, purtând îmbrăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi, ghete şi trageţi şosetele peste pantaloni.
- Folosiţi haine şi pături pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta uşor căpuşele.
- Mergeți pe mijlocul cărărilor și evitați să vă atingeți de plantele din jur.
- Fără strictă necesitate, evitați mediile în care căpușele viețuiesc.
- Inspectați periodic tegumentele pentru a depista și îndepărta cât mai rapid căpușele.
Recomandări la revenirea din spațiile verzi
- Verificarea hainelor și lenjeriei de corp la prezența căpușelor.
- Inspectarea minuțioasă a corpului în fața oglinzii, la copii – îndeosebi a regiunilor cu piele fină (sub braț, regiunea inghinală, genunchi, abdomen, gât şi cap).
- Pieptănarea minuțioasă a părului cu un pieptene des.
- Examinarea animalelor de companie.
- Respectarea regulilor de igienă – primirea dușului, spălarea hainelor.
Riscul de infectare este mai mic atunci când căpușa este detectată și îndepărtată imediat. În cazul prezenței pe corp a căpușei, se vor depune eforturi de înlăturare operativă și inofensivă. La efectuarea procedurilor de înlăturare a căpușei nu se recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea acesteia, sau aplicarea uleiurilor, ojei etc. Aceste proceduri ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau a virusului.
Recomandări utile pentru îndepărtarea căpuşei
- Spălați-vă bine pe mâni cu apă și săpun. Pregătiți o pensetă cu vârful ascuțit, tinctură de iod 3-5%, sau alcool etilic 70%.
- Cu pensetă se apucă căpușa cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare delicată, dar fermă se extrage căpușa din piele.
- Locul mușcăturii se spală cu apă curată cu săpun și se prelucrează cu tinctură de iod 3-5%, sau alcool etilic 70%.
La apariția semnelor de boală, persoanele afectate trebuie să se adreseze rapid la medicul de familie.
Sursa: www.ansp.md