Scolioza la copii, cum o prevenim? Explică medicul kinetoterapeut Bogdan Alexandru
-Care este poziția corectă a unui copil în bancă?
Bogdan Alexandru: Este bine ca distanța între corp și bancă să fie de aproximativ o palmă, iar umerii bine trași în spate și pieptul – înainte. Sigur, este o poziție incomodă pentru un copil, dar trebuie să avem în vedere că atât în timpul școlii, cât și acasă, părinții trebuie să le reamintească copiilor că una dintre principalele reguli pentru a nu face o deviație a coloanei vertebrale este o poziție cât mai dreaptă a corpului.
-Dar și nivelul mesei și scaunului trebuie să fie corespunzător…
Bogdan Alexandru: Da, așa este. Nivelul pieptului trebuie să fie la nivel cu masa.
– Ce se întâmplă atunci când nu se respectă acești parametri?
Bogdan Alexandru: Apar deviații de coloană, cum ar fi scolioze, lordoze. De aceea ar fi bine de făcut recuperări profilactice în timpul anului școlar, măcar de 2-3 ori, câte 14 zile. Iar ulterior, să fie repetate acasă. Așa va putea fi menținută sănătatea coloanei vertebrale. Pentru că ei se dezvoltă, vertebrele cresc și dacă nu există o poziție corectă la o vârstă fragedă, cu timpul va fi mai greu de tratat devierile de coloană.
-În cazul devierilor de coloană, copilul acuză dureri?
Bogdan Alexandru: În primul rând, apar dureri musculare. Din cauza presiunii pe vertebre, se încordează nervul. Iar acest fapt va provoca, cu timpul, un mare disconfort asupra organismului.
-Se tratează ușor sau greu devierile de coloană?
Bogdan Alexandru: În dependență de gradul de gravitate a problemelor de coloană. Sunt de gradul 1,2,3. Cu cât mai devreme intervenim, cu atât mai ușor este de tratat. Copilul trebuie de consultat de către un medic de recuperare – kinetoterapeut, ortoped sau reumatolog. Apoi se ajunge în secția de reabilitare medicală. Dacă sunt depistate inflamații sau probleme cronice pe musculatură, reabilitarea se face înc combinație cu proceduri de fizioterapie. Dacă acestea însă nu există, se recurge la o gimnastică curativă, sub îndrumarea unui kinetoterapeut.
-Care e cea mai frecventă patologie a coloanei vertebrale la copii?
Bogdan Alexandru: Cea mai frecventă este scolioza, de tipul 1 și 2. În ultima perioadă, mulți copii utilizează telefonul mobil și tableta într-o poziție incomodă: aproape de ochi, aplecați, gârboviți, care contribuie la apariția disfuncțiilor cervicale și dorsale, în special. Ulterior, vor fi greu de tratat. Deoarece când copilul va încerca să stea în poziție corectă, vor apărea dureri pe mușchi, pe nervi, pe sistemul osos.
-În cât timp poate fi tratată o scolioză?
Bogdan Alexandru: În dependență de stadiul scoliozei, tratamentul poate dura de la 6 luni, până la 3-4 ani.
-Ce urmează, dacă nu este tratată?
Bogdan Alexandru: Dacă tratamentul este amânat o perioadă îndelungată, atunci unica soluție rămâne intervenția chirurgicală.