×
Meniu

Ce soartă va avea copilul care, în viața intrauterină, a fost expus alcoolului?

Atunci când o femeie consumă alcool în timpul sarcinii, aceeași cantitate de alcool din sângele ei ajunge și în sângele fătului, deoarece lichidul trece cu ușurință bariera placentară prin vasele din cordonul ombilical.

Deși ficatul mamei este capabil să metabolizeze alcoolul din sânge, ficatul bebelușului  se va dezvolta complet doar spre mijlocul sarcinii, astfel încât acesta va procesa cu greutate cantitatea de alcool prezentă în sângele lui. Copilul este astfel expus la o cantitate prea mare de alcool, ceea ce va avea ca urmare afectarea permanentă a celulelor unui făt în continuă creștere.

Mama poate să piardă sarcina sau copilul poate să se nască prematur. Prea mult alcool poate schimba felul în care fața, creierul, inima, rinichii și alte organe ale copilului se vor dezvolta. Poate să afecteze sistemul nervos al acestuia, de aceea acești copii vor avea dificultăți de învățare și  tulburări de coordonare a mișcărilor, care să dureze toată viața.

Termenul folosit pentru toate aceste probleme este sindromul alcoolismului fetal, care este un termen umbrelă, aceste probleme putându-se manifesta de la dificultăți ușoare de învățare, până la anomalii cu care se va naște copilul.

Ce este sindromul alcoolismului fetal?

Sindromul alcoolismului fetal este o dizabilitate, care se manifestă prin:

  • Defecte fizice: înălțime redusă, dimensiuni mici ale capului și creierului, trăsături anormale ale feței (ochi mici, frunte îngustă, buza superioară subțire), diformități ale oaselor, articulațiilor și degetelor, malformații ale inimii și rinichilor, tulburări de vedere și auz;
  • Tulburări ale structurii și funcției sistemului nervos: nivel de inteligență redus, dificultăți de înțelegere și învățare, probleme de atenție și memorie, hiperactivitate, oscilații rapide ale stării emoționale, coordonare proastă a mișcărilor, tulburări de vorbire;
  • Tulburări de comportament și de adaptare: rezultate școlare slabe, incapacitate de a se concentra și îndeplini cu succes o sarcină de lucru, dificultăți de a comunica și a lega prietenii, dificultăți de a se adapta la viața socială, de a trai independent și de a păstra un loc de muncă, comportament impulsiv, tendință spre delicvență.

Cantitățile mici de alcool, de asemenea, dăunează fătului?

Problema legată de consumul de alcool în timpul sarcinii este că nu este dovedit că există o anumită cantitate de alcool care să fie sigură pentru fătDe asemenea, cercetătorii nu cunosc pe deplin care sunt efectele potențiale ale consumului de alcool la un anumit moment în timpul sarcinii, astfel încât să afirme că există o perioadă sigură când mama poate consuma alcool. În plus, toate tipurile de alcool – chiar și vinul, berea și lichiorul pot avea un efect nociv asupra fătului.

De asemenea, este dificil de prezis ce impact va avea alcoolul pe o sarcină anume, deoarece anumite femei pot avea un nivel crescut de enzime hepatice care să metabolizeze alcoolul consumat, în timp ce altele nu. Dacă mama are un nivel scăzut al acestor enzime, copilul va fi expus mai mult timp, deoarece alcoolul va circula pentru o perioadă mai lungă în corpul mamei.

Ca urmarea a cestor incertitudini, ghidurile clinice și asociațiile medicale de obstetrică și ginecologie recomandă evitarea totală a consumului de alcool pe perioada sarcinii ca fiind cea mai sigură alegere.

În fiecare an, în data de 9 septembrie, marcăm Ziua internațională de conștientizare a spectrului tulburărilor alcoolice fetale pentru a îmbunătăți prevenirea, diagnosticul și sprijinul persoanelor cu acest diagnostic.