×
Meniu

Complicațiile bolilor netransmisibile – de la invaliditate până la deces prematur

Bolile netransmisibile (BNT) sunt un grup de afecțiuni cronice. Cele mai frecvent întâlnite sunt bolile cardiovasculare și endocrine, diabetul zaharat, bolile respiratorii cronice, bolile renale, cancerele și afecțiunile de sănătate mintală. BNT reprezintă principala cauză a mortalității premature, morbidității și dizabilității, cu toate că 80% dintre BNT pot fi prevenite.

Cum ne îmbolnăvim de BNT?

Există 5 factori de risc, care declanșează apariția și dezvoltarea BNT:   consumul de tutun, dieta nesănătoasă, consumul nociv de alcool, inactivitatea fizică și poluarea aerului. În fiecare an, la nivel mondial, factorii de risc ai BNT provoacă milioane de decese:

  • Tutunul – 7,2 milioane de decese;
  • Consumul de sare în exces – 4,1 milioane de decese;
  • Consumul de alcool – 3,3 milioane de decese;
  • Activitate fizică insuficientă – 1,6 milioane de decese.

Din păcate, consecințele modului de viață nesănătos asupra sănătății sunt vizibile peste ani.

Complicațiile BNT?

Atât din cauza evoluţiei progresive, care afectează tot mai profund organele, cât şi a evoluţiei extensive, care prinde în procesul patologic şi alte organe, bolile cronice pot dezvolta complicaţii foarte grave şi, de multe ori, chiar a unor urgenţe medico-chirurgicale.

Bolile cardiovasculare

De exemplu, bolnavul hipertensiv apelează la medic mai ales din cauza complicaţiilor pe care afecțiunea le produce la un moment dat, după o evoluţie asimptomatică foarte îndelungată. Chiar şi atunci când evoluează asimptomatic, hipertensiunea poate afecta inima, rinichiul şi creierul, ducând la apariţia unor complicaţii foarte grave, cum ar fi insuficienţa cardiacă stângă, boala coronariană, anevrismul de aortă, artimiile cardiace, tulburările de circulaţie cerebrală, nefroangio- scleroza şi insuficienţa renală cronică.

Astmul bronșic

Astmul bronşic se poate complica cu emfizemul pulmonar, cu hipertensiunea pulmonară şi cu insuficienţa cardiacă. Iar tratamentul cu hormoni corticoizi al astmului bronşic poate duce la apariţia unei osteoporoze.

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar se poate complica cu pneumonii, sindrom de venă cavă superioară şi paralizia nervului frenic.

 Hepatita B

Hepatita cu virus B poate duce la apariţia cirozei hepatice şi a unui cancer hepatic. Ulcerul gastric se poate complica cu o stenoză gastrică.

Pancreatita

Pancreatita cronică se poate complica cu un diabet zaharat, sindrom de mal absorbţie, ulcer peptic şi cancer de pancreas.

Pielonefrita

Pielonefritele cronice pot duce la insufcienţa renală cronică. Aceasta se poate complica cu pericardită, cu anemie, din cauza scăderii sintezei de eritropoetină, cu o neuropatie periferică, cu encefalopatie uremică, cu tulburări în metabolismul mineral, cu intoleranţă la glucoză, cu tulburări de coagulare, cu insuficienţă cardiacă etc.

Obezitatea

Obezitatea poate determina apariţia unor complicaţii cardiovasculare, cum ar fi cardiopatia ischemică, insuficienţa cardiacă, varice ale membrelor inferioare, ulcerele varicoase, sindromul de apnee în somn, unor complicaţii metabolice, cum ar fi diabetul zaharatunor complicaţii digestive, cum ar fi litiaza biliară, statoza hepatică, refluxul gastro-esofagian, unor complicaţii osteoarticulare și cutanate.

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat poate determina apariţia unor micoangiopatii diabetice, cum ar fi nefropatia diabetică, retinopatia diabetică, neuropatia diabetică şi a unor macroangiopatii diabetice, cum ar fi arteriopatia membrelor inferioare, gangrena diabetică, piciorul diabetic.

Osteoporoza

Osteoporoza se poate complica cu fracturi de col femural şi cu fracturi vertebrale.

Cum prevenim BNT?

Prevenția este cea mai bună metodă de a ne proteja de bolile cronice. Iată care sunt cele mai importante măsuri pe care le poți lua în considerare:

  • Renunță la fumat: fumatul este un important factor de risc pentru multe afecțiuni grave, inclusiv pentru cancerul de plămâni.
  • Fă mișcare fizică în fiecare zi: reduci astfel riscul de obezitate, infarct, diabet zaharat, depresie, osteoartrită.
  • Redu orele pe care le petreci în fața ecranelor: odihnește-ți ochii cel puțin 10 minute la o oră de lucru la computer.
  • Adoptă un program de masă sănătos: renunță la mâncat în fața televizorului, în trafic sau în fața computerului.
  • Nu fă abuz de sare: sarea crește presiunea arterială, un important factor de risc al bolilor cronice cardiace.
  • Limitează consumul de zahăr și îndulcitori: astfel ții departe diabetul, dar și complicațiile acestei afecțiuni.
  • Consumă fructe și legume, dar și cereale bogate în grâu integral: acestea scad riscul de cancer colorectal, dar și de alte afecțiuni ale sistemului digestiv.
  • Așadar, pentru a preveni bolile cronice este nevoie de schimbări majore ale stilului de viață, renunțarea la fumat, o activitate fizică regulată și o dietă echilibrată și sănătoasă.