Medicamentele și alcoolul, cele mai răspândite surse de intoxicații de etiologie chimică printre copii. Cum le prevenim?
Produsele chimice, cum ar fi medicamentele, pesticidele, alcoolul, detergenții, soluțiile de uz personal, casnic, prezintă un pericol iminent pentru starea de sănătate, inclusiv a copiilor. În cazul utilizării incorecte, aceasta pot provoca stări nefaste sau intoxicații acute, cu consecințe grave asupra sănătăţii, uneori chiar soldate cu deces.
Aproximativ 95% dintre toate intoxicațiile acute de etiologie chimică sunt provocate de substanțe chimice, iar 90% din acestea, au loc în condiții de domiciliu. Anual, în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 2000 de cazuri de intoxicații acute de etiologie chimică, dintre care aproape 50 la sută sunt printre minori. Cei mai afectați sunt copiii de vârstă școlară.
De ce riscul de a face intoxicații este mai mare la copiii mici?
Copiii sunt curioși, în special cei mai mici de 6 ani. Sunt tentați să guste și să înghită ceea ce reprezintă̆ interes pentru ei. Ingestia este cea mai frecventă cale de intoxicație printre copii, reprezentând circa 80% dintre toate cazurile.
Peste 40 la sută dintre cazurile de intoxicații de etiologie chimică la copii sunt provocate de medicamente. Se întâmplă din cauza accesului liber la medicamentele utilizate de către adulți, automedicației și nerespectării dozei. 14 la sută reprezintă intoxicațiile cu alcool. Minorii consumă băuturi alcoolice din curiozitate, în scop de relaxare și recreere, sau repetă acțiunile adulților. 10 la sută sunt intoxicații provocate de inhalarea gazelor, fiind cauzate mai ales de defectele surselor de încălzire. Intoxicațiile cu pesticide constituie 3,5% în structura intoxicațiilor, fiind cauzate de accesul liber al copiilor la aceste substanțe.
Cum pot fi prevenite intoxicațiile de etiologie chimică printre copii?
- Păstrați substanțele chimice în dulapuri încuiate, la о înălțime de 1,5 m.
- Nu păstrați substanțe periculoase în dulapurile de la bucătărie – pot fi confundate cu un aliment.
- Substanțele otrăvitoare trebuie păstrate în ambalajul original – nu le mutați în căni, cutii de alimente sau sticle de băuturi răcoritoare – copiii le pot bea/ mânca.
- Nu lucrați cu substanțele toxice când în preajmă se afla copilul! Copiii imită comportamentul adulților și pot repeta gestul când sunt singuri.
- Nu spuneți copilului că medicamentele sunt dulciuri, sau bomboane! Această abordare îl face curios pe copil și îl determină să le „deguste” când e singur.
- Nu lăsați niciodată pastile pe noptieră, masă, dulapul din bucătărie, chiar daca le luați zilnic!
- Explicați-le copiilor care pot fi efectele negative ale pastilelor.
- Respectați cu strictețe dozele de medicament administrat copilului! Chiar si cele mai inofensive medicamente pot deveni toxice daca îi sunt administrate în doze mai mari sau mai frecvent decât recomandă medicul. Folosiți lingurița gradată sau seringa la medicamentele în forma lichida – în nici un caz nu-i dați copilului о cantitate măsurată „din ochi”; respectați intervalele de timp în administrarea medicamentului.
- Nu tratați copilul cu medicamente „recomandate” de о vecină, о cumătră.
Care sunt simptomele intoxicației cu substanțe chimice?
- Greață, vomă;
- Transpirație rece, frisoane;
- Convulsii;
- Tulburări ale respirației;
- Creșterea ritmului cardiac sau stop cardiac, letargie bruscă și somnolență, un mod ciudat de comportament;
- Durere abdominală, cefalee, amețeli;
- Salivare sau lăcrimare;
- Îngustarea sau dilatarea pupilelor.
În cazul unei posibile suspecții, sau intoxicații solicitați imediat asistența medicală la numărul unic de urgență 112.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul cazurilor de deces cauzate de expunerea la substanțe chimice periculoase a crescut de la 1,56 milioane în anul 2016, la 2 milioane de oameni în 2019. Conform estimărilor, zilnic, la nivel global, decedează între 4270 și 5400 de oameni din cauza expunerii neintenționate la substanțe chimice, copiii și tinerii fiind cei mai afectați drept rezultat al intoxicațiilor accidentale cu substanțe chimice periculoase.
În perioada 4-9 septembrie, în Republica Moldova este marcată Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor acute neprofesionale de etiologie chimică.