Hepatitele virale – pericol pentru sănătate și viață. Cum le prevenim?
În jur de 1500 -1800 de persoane sunt diagnosticate cu hepatite virale în Republica Moldova, în fiecare an. Aproape 70 la sută sunt infectate cu hepatitele virale B,C și D. Asistăm la o diminuare semnificativă a numărului de cazuri de hepatite virale, comparativ cu 10 ani în urmă, datorită noilor metode de diagnostic și tratament implementate în acest răstimp. Oricum, moldovenii continuă să se îmbolnăvească, iar zeci de bolnavi necesită transplant de ficat. Cu prilejul Zilei Mondiale a Hepatitei, marcată în întreaga lume pe data de 28 iulie, AMT Buiucani reamintește pacienților despre cauzele și măsurile de prevenire a îmbolnăvirii.
Ce sunt hepatitele virale?
Hepatitele virale sunt afecțiuni ale ficatului provocate de virusurile hepatice. În Republica Moldova sunt frecvent întâlnite virusurile A, B, C și D. Virusurile hepatice atacă celulele hepatice, conducând la o funcționare deficitară a ficatului. Dacă nu sunt depistate și tratate, acestea provoacă ciroză sau cancer de ficat.
Simptomele hepatitelor virale
Simptomele caracteristice hepatitelor virale sunt:
- Greața, voma, dureri abdominale, inapetență, diaree;
- Oboseală;
- Febra;
- Nuanța galbenă a albului ochilor și tegumentelor;
- Eliminarea de scaune deschise la culoare și urină închisă la culoare.
Hepatita virală A – Hepatita „mâinilor murdare”
Hepatita virală A este foarte contagioasă. Mâinile murdare, alimentele și apa contaminate reprezintă principalele surse de infecție. Perioada de incubație: 14-28 de zile.
Hepatita virală B
Hepatita virală B se transmite prin contacte sexuale neprotejate cu o persoană infectată, în timpul unor proceduri medicale sau estetice realizate cu instrumente sau seringi nesterile, de la mamă la nou- născut și prin intermediul aparatelor de ras, a periuțelor de dinți infectate. Perioada de incubație: 30-180 de zile.
Hepatita virală D
Este cea mai severă formă de hepatită. Apare în prezența virusului hepatic B, deci când persoana este deja infectată, și poate declanșa complicații grave, precum insuficiența hepatică. Perioada de incubație: 3-7 săptămâni.
Hepatita virală C
În cazul hepatitei virale C, mulți pacienți nu știu ca sunt infectați. Simptomele pot apărea peste câțiva ani de la infectare, când ficatul deja este afectat. Există și situații în care virusul este eliminat din organism fără tratament specific. Se transmite prin contact direct cu fluide contaminate, în timpul contactului intim neprotejat, prin consumul de droguri injectabile sau în timpul procedurilor medicale sau estetice realizate cu ustensile infectate. În multe cazuri, hepatita virală C progresează spre hepatită cronică, ciroză hepatică și cancer hepatic, dacă boala este depistată tardiv. Perioada de incubație: 2 săptămâni – 6 luni.
Prevenirea hepatitelor virale
Testarea periodică: Majoritatea persoanelor cu hepatită virală nu cunosc că sunt bolnave. Diagnosticul precoce al hepatitei virale B și C este esențial pentru un tratament eficace. În Republica Moldova, sunt disponibile testele rapide de diagnostic pentru depistarea precoce a infecției cu virusul hepatic B și C. Acestea sunt efectuate de către medicii de familie și sunt destinate persoanelor din grupul de risc.
Imunizarea împotriva hepatitei virale B: Reprezintă una dintre intervențiile de bază în prevenirea bolii sau evitarea consecințelor grave, inclusiv a cirozei hepatice și a carcinomului hepatocelular.
Inițierea tratamentului la timp: Tratamentul cu preparate antivirale este eficient în vindecarea hepatitei virale C. În Republica Moldova este gratuit pentru toți bolnavii.
Sanitație: Respectarea regulilor de igienă personală, evitarea consumului de pește și carne insuficient prelucrate termic, a fructelor şi legumelor nespălate sau necurățate de coajă, în special cele importate din țările endemice.
Situația în Moldova și pe mapamond
Peste 1800 de cazuri de hepatite virale au fost înregistrate în Republica Moldova, în 2021. 70 % erau hepatite virale B, C și D, 18 % – hepatite virale A și 20 % – alte hepatite virale.
Totodată, mai mult de un milion de oameni de pe mapamond mor, în fiecare an, din cauza cirozelor și cancerelor de ficat. În același timp, complicațiile provocate de hepatitele virale A și E provoacă, anual, aproape 80 de mii de cazuri de deces.
OMS: Hepatitele virale – eliminate până în 2030
Organizația Mondială a Sănătății și-a propus să elimine hepatitele virale până în anul 2030. În acest scop, au fost trasate următoarele obiective:
- Reducerea cu 90 % a cazurilor noi de hepatite virale B și C.
- Reducerea cu 65 % a ratei deceselor provocate de ciroze hepatice și cancere hepatice.
- Testarea a cel puțin 90 % din populație la virusurile hepatice B și C.
- Acces gratuit la tratament pentru toți bolnavii.