×
Meniu

PREMIERĂ Femeile vor fi anunțate electronic despre necesitatea efectuării testului citologic și rezultatele investigației

Guvernul a aprobat vineri, 22 iulie, implementarea Sistemului Informațional Automatizat „Registrul de screening cervical”. În registru au fost incluse femeile eligibile pentru screening. Acesta permite planificarea, evidența, monitorizarea și notificarea automatizată a fiecărei femei până la rezolvarea cazului și includerea pentru următoarea etapă de screening. Registrul este disponibil  pe platforma Sistemului Informaţional Automatizat pentru Asistenţa Medicală Primară.

În acest scop, medicii de familie, medicii specialiști de profil și laboratoarele contractate vor fi asigurate cu instrumente de înregistrare și transmitere a datelor necesare pentru urmărirea stării de sănătate a pacientelor.

Pentru notificarea automatizată a femeilor eligibile pentru screening-ul cervical va fi utilizată platforma guvernamentală  MMotify, iar pentru integrarea cu serviciile guvernamentale de schimb de date electronice între sisteme, în scopul asigurării schimbului de date cu laboratoarele citologice publice și private implicate în prestarea serviciilor de screening cervical – platforma Mconnect.

Necesitatea automatizării acestui proces este condiționată de faptul că identificarea femeilor care necesită prelevarea citologiei periodice și urmărirea rezultatelor investigațiilor pe suport de hârtie este un proces dificil și consumă mult timp din activitatea medicului de familie. Din această cauză, este dificil de a monitoriza pacientele pe tot parcursul screening-ului.

Diana Valuța: Am muncit cu devotament. Pentru noi este un mare stimul să fim insistenți

“A fost o muncă cu pasiune, devotament și mare responsabilitate, care acum, când produsul a căpătat forme reale, devine și mai mare! Urmează procesul de punere în aplicare, unul și mai important, din momentul când femeile au aflat ca aceasta soluție digitală va crea invitații electronice la testul citologic. Acum toate femeile din țară sunt în așteptarea mesajelor de invitație la Screening de Col uterin. Pentru noi, echipa de implementare, este un mare stimul să continuăm, să fim pozitivi, perseverenți și insistenți în tot ce facem”, a scris pe Facebook Diana Valuța, șefa Unității de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin la IMSP Institutul Mamei si Copilului.

Screening-ul cervical este o metodă de prevenire a cancerului de col uterin prin depistarea și tratarea stărilor precanceroase în stadiu incipient. Riscul de cancer de col uterin invaziv poate fi redus cu până la 90% la femeile care face cu regularitate screening-ul. Aceasta înseamnă că 9 din 10 cazuri de cancer invaziv pot fi prevenite.

Cum este desfășurat screening-ul cervical?

Screening-ul cervical este un proces complex, care include mai multe etape:

  • Identificarea femeilor eligibile;
    Informarea și promovarea screening-ului cervical în rândul femeilor eligibile;
  • Invitarea femeilor pentru screening;
    Consilierea individuală, evaluarea riscului personal;
  •  Prelevarea probei citologice;
  • Transmiterea probei;
  • Recepționarea rezultatului probei citologice;
  • Utilizarea rezultatului testului de screening, împreună cu istoricul persoanei și profilul clinic, pentru a identifica și planifica îngrijirea ulterioară.
  • Monitorizarea respectării recomandărilor clinice și supravegherea femeilor cu testele citologice atipice.

Sistemului Informațional Automatizat „Registrul de screening cervical” este implementat în cadrul Proiectului „Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova”, finanțat de Fondul ONU pentru Populație și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Scopul principal al acestui registru este sporirea ratei de depistare precoce a stărilor precanceroase și prevenirea cancerului cervical.

Anual, în Republica Moldova, cu stări precanceroase ale colului uterin sunt diagnosticate 600-700 de femei, iar 300–350 de femei primesc diagnosticul de cancer cervical.