Nu neglijați simptomele BDA și nu faceți autotratamente. Urmările pot fi fatale
Cele mai multe cazuri de Boli Diareice Acute (BDA) sunt înregistrate în perioada caldă a anului, în special când temperaturile depășesc 30 de grade Celsius. Este un fenomen firesc, omniprezent în toată lumea. La temperaturi ridicate agenții patogeni se dezvoltă și se răspândesc rapid în mediul înconjurător. Odată ce pătrund în organism, provoacă diverse boli infecțioase, inclusiv BDA. Ignorarea simptomelor, aplicarea autotratamentelor, solicitarea tardivă a ajutorului medical sunt decizii greșite, care pun în pericol viața bolnavilor. Care sunt simptomele BDA? Cum trebuie de procedat în cazul BDA? Cum prevenim BDA? Răspunsurile la aceste întrebări le găsiți în articol.
În ce condiții se îmbolnăvesc oamenii de BDA?
BDA reprezintă un șir de boli infecțioase, care se transmit pe trei căi: alimentară, hidrică și habituală. Factorii de transmitere sunt: produsele alimentare și apa contaminate, mâinile murdare, obiectele mediului ambiant. Sursa de infecție poate fi omul, cu sau fără semne clinice, animalele, păsările, peștii, rozătoarele, muștele.
Care sunt simptomele BDA?
BDA se manifestă prin: slăbiciuni generale, cefalee, dureri în abdomen, febră până la 40 de grade, grețuri, vomă, scaun lichid cu frecvența de până 20-30 ori pe zi. Uneori poate apărea septicemia (infecția sângelui), șocul toxico-infecțios și chiar decesul. Încă de la primele simptome BDA trebuie de solicitat ajutorul medicului de familie sau de chemat ambulanța. Autotratamentul este interzis. Agenții cauzali ai BDA, în multe cazuri, posedă rezistență la antibiotice. Respectiv, doar medicul poate recomanda un medicament efectiv.
Profilaxia BDA
- Folosiți apă potabilă din surse sigure.
- Spălați fructele și legumele înainte de a le consuma.
- Spălați-vă pe mâini după ce folosiți toaleta, până la și în timpul preparării bucatelor, înainte de a consuma produse alimentare.
- Evitați scăldatul și pescuitul în bazinele acvatice neamenajate.
- Spălați și dezinfectați toate suprafețele și ustensilele utilizate la prepararea hranei de fiecare dată când le folosiți.
- Protejați bucătăria și zonele de gătit împotriva insectelor, rozătoarelor, animalelor.
- Separați carnea crudă și peștele de celelalte alimente, evitați contactul dintre alimentele crude și cele preparate.
- Coaceți alimentele bine, mai ales carnea și ouăle.
- Nu lăsați bucatele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore, și nu reîncălziți alimentele gătite la o temperatură mai joasă de 60 de grade.
- Nu păstrați alimentele timp îndelungat, chiar și în frigider.
- Procurați alimente proaspete din magazine autorizate.
- Nu pregătiți bucatele cu 2-3 zile înainte de ceremonie.
- Sursa: Agenția Națională pentru Sănătate Publică