×
Meniu

ATENȚIE PĂRINȚI. Crește numărul copiilor bolnavi de COVID-19. Cum îi puteți proteja de virus?

Numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere în municipiul Chișinău, în special în rândul copiilor, atenționează Direcția Generală Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău. Secțiile din cadrul Spitalulului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru copii, unde sunt spitalizați minorii bolnavi de COVID-19,  sunt deja arhipline, iar autoritățile municipale analizează posibilitatea amenajării spațiilor suplimentare pentru tratament. În acest context, AMT Buiucani îndeamnă părinții să fie vigilenți, și să-și vaccineze copiii împotriva infecției.

La ce vârstă este permisă vaccinarea copiilor împotriva COVID-19?

În Republica Moldova, imunizarea copiilor împotriva COVID-19 este permisă de la vârsta de 12 ani. Procedura medicală este realizată doar la solicitarea părintelui, tutorelui sau reprezentantului legal și cu acordul informat al lor, în centrele de vaccinare din cadrul instituțiilor medicale.

Vaccinul este administrat la prezentarea actului de identitate național sau străin, cum ar fi certificatul de naștere, buletinul de identitate, pașaportul. De asemenea, medicii recomandă ca schema completă de vaccinare să fie finalizată cu un vaccin de la același producător, cu respectarea intervalului dintre doze conform instrucțiunii vaccinului.

Beneficiile vaccinării copiilor împotriva COVID 19

Avantajul major este ca imunizarea scade considerabil riscul dezvoltării unei forme severe de COVID-19, și nu doar în cazul copiilor cu comorbidități, cum ar fi bolile cronice respiratorii, afecțiunile renale, hepatice, cardiace, bolile oncologice, bolile inflamatorii intestinale. Infecția poate declanșa complicații grave și minorilor sănătoși. Una dintre cele mai răspândite este sindromul inflamator multisistemic – o afecțiune gravă care provoacă inflamații la nivelul mai multor organe, inclusiv inimă, plămâni, rinichi, creier, piele, ochi sau sistemul digestiv. Astfel, vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 poate ajuta la:

  • Evitarea îmbolnăvirii sau reducerea riscului de boală severă;
  • Protejarea membrilor familiei cu risc crescut de a dezvolta forme severe de boală;
  • Minimalizarea efectelor indirecte ale bolii cum ar fi: transmiterea în comunitate, apariția noilor variante sau închiderea școlilor;
  • Participarea în siguranță a copiilor la lecții și alte activități în grup.

Ce reacții adverse pot apărea după vaccinul anticovid?

Asemenea adulților, copiii pot avea anumite reacții adverse dupa administrarea serului împotriva COVID-19. În majoritatea cazurilor, sunt semne normale că organismul începe să dezvolte anticorpi împotriva infecției. Vorbim despre:

  • Durere la locul injectării;
  • Dureri de cap;
  • Dureri musculare;
  • Febră ușoară.

Reacțiile respective nu apar însă la toți copiii, și dispar în cateva zile.