Comunicarea în domeniul prevenirii HPV va fi îmbunătățită. OMS intervievează părinții care refuză să-și vaccineze copii
Experții OMS Moldova au intervievat mai multe persoane aflate la evidența AMT Buiucani în cadrul studiului,,Cercetarea calitativă pentru elaborarea mesajelor și intervențiilor de comunicare privind vaccinarea contra Papilomavirusului Uman (HPV)
Interviurile au fost realizate cu părinții care refuză vaccinarea copiilor împotriva HPV. De asemenea, experții au discutat și cu medicii responsabili de prevenirea infecției și tratamentul cancerului.
Studiul este desfășurat în mai multe centre ale medicilor de familie și organizații neguvernamentale din țară. Rezultatele cercetării vor fi utilizate de Ministerul Sănătății pentru îmbunătățirea comunicării în domeniul prevenirii și controlului HPV.
Precizăm că, HPV provoacă nu doar cancer de col uterin. Infecția este asociată și cu alte forme de cancer – ale organelor genitale feminine și masculine (de penis, de vagin sau vulvă), cancere de anus, dar și ale regiunii orofaringeale (cancere ale gurii, ale corzilor vocale).
Tocmai de aceea, vaccinarea împotriva HPV este recomandată atât fetelor, cât și băieților, începând cu vârsta de 10 ani.
Vaccinul este disponibil în Republica Moldova din 2017, fiind administrat în două doze într-un interval de 6 luni.
Suplimentar, femeile trebuie să efectueze periodic și screening-ul de col uterin.
Doar împreună, screening-ul și vaccinarea, oferă cea mai eficientă protecție împotriva cancerului de col uterin.