×
Meniu

De ce este importantă sănătatea sexuală și cum o protejăm?

Sănătatea sexuală este definită de Organizația Mondială a Sănătăţii ca o stare de echilibru fizic, emoţional, mental şi social în raport cu tot ceea ce ţine de sexualitatea umană.

Aceasta este vitală pentru sănătatea generală a unei persoane, atât fizică, dar şi psihică. Tocmai de aceea, educația sexuală este importantă pentru a preveni problemele de sănătate sexuală. Abilitatea bărbaților și femeilor pentru a se bucura de sănătatea sexuală și bunăstare în viața de cuplu depinde de:

  • Accesul la informație corectă despre sex și sexualitate;
  • Cunoașterea riscurilor și consecințelor pentru sănătate ca urmare a sexului neprotejat;
  • Accesul la servicii de sănătate sexuală;
  • Traiul într-un mediu care promovează sănătatea sexuală.

Problemele legate de sănătatea sexuală sunt cuprinzătoare și includ orientarea sexuală și identitatea de gen, comportamentul sexual, relațiile și, în același timp, plăcerea și consecințele negative precum:

  • Infecții HIV, infecții cu transmitere sexuală, infecții ale tractului reproductiv și rezultatele adverse ale acestora, cum ar fi cancerul și infertilitatea;
  • Sarcina neintenționată și avortul;
  • Disfuncție sexuală;
  • Violenţă sexuală;
  • Practici dăunătoare, cum ar fi mutilarea genitală feminină.

Cum protejăm sănătatea sexuală?

Autoexaminare: Examinați-vă constant corpul, mai ales organele genitale, pentru a vedea daca totul este normal. Daca vedeți ceva anormal sau simțiti mirosuri neplăcute, mergeți la un ginecolog sau urolog.

Examene medicale: Faceți diverse examene regulate pelviene, teste medicale de rutină sau pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuala. Găsiți un medic potrivit pentru a discuta confortabil despre sănătatea dumneavoastră sexuală.

Respectarea igienei intime: Igiena incorectă sau insuficientă poate avea consecințe destul de grave asupra sănătății omului. Pentru început, aceasta va afecta organele genitale, sistemul reproductiv, ulterior va duce la apariția problemelor relaționale cu partenerul sau partenera.

Utilizarea corectă a contraceptivelor: Contracepția previne sarcina nedorită și infecțiile cu transmitere sexuală. În funcție de starea sănătății și riscuri, medicul ginecolog poate recomanda metoda potrivită.