×
Meniu

Studiu: 50% dintre femeile care au născut au suferit din cauza violenței obstetrice

Jumătate dintre femeile din Republica Moldova, care au copii cu vârste de până la șase ani, au fost victime ale violenței obstetrice. Dintre acestea, doar șase la sută au reclamat abuzul conducerii instituției medicale sau poliției. Sunt datele studiului “Fără voce. Fără lege. Fără dreptate”, realizat, în premieră, în Republica Moldova de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

Cel puțin una din zece femei s-a confruntat cu diferite forme de violență în timpul nașterii. Astfel, 34% au fost supuse manevrelor obstetrice fără acordul lor, cum ar fi metoda Kristeller, epiziotomia, utilizarea oxitocinei, metoda cezariană, sau unui tratament inadecvat. În același timp, 14 % au fost agresate verbal,  8% – sexual și 3% – fizic.

60 % dintre victime nu au depus plângeri împotriva violenței obstetrice, deoarece nu înțeleg că aceasta este o formă de abuz. Femeile din mediul rural, cu un nivel scăzut de studii, cu venituri mici și femeile cu dizabilități sunt cel mai frecvent abuzate.

Formele violenței obstetrice

Potrivit Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare,  ”violența obstetrică și ginecologică se referă la abuzul verbal, fizic și/sau sexual, manifestat prin constrângerea, umilirea și/sau agresiunea care apare în timpul controlului medical ginecologic, în timpul travaliului și/sau la naștere, precum și în timpul procedurilor ginecologice, manifestat de către personalul medical și auxiliar”.

Studiul prezintă patru tipuri ale violenței ginecologice: psihologică, fizică și sexuală; acte medicale forțate; proceduri dăunătoare sau inutile; întârzierea sau refuzul îngrijirii.

Violența psihologică, fizică și sexuală reprezintă umilirea, abuzul verbal, remarcile sexiste, lipsa de respect pentru intimitate și confidențialitate, precum și abuzul fizic (pălmuire, împingere), penetrare vaginală/ rectală sau atingere în timpul examenelor medicale.

Actele medicale forțate sunt proceduri necesare sau inutile, efectuate fără acordul liber și informat al pacientei.

Proceduri dăunătoare sau inutile nu respectă ghidurile clinice sau sunt efectuate pentru confortullucrătorilor medicali.

Întârzierea sau refuzul îngrijirii în timpul intervențiilor ginecologice sau obstetrice dureroase.

Studiul“Fără voce. Fără lege. Fără dreptate” a fost realizat pe un eșantion de 809 de femei de vârstă reproductivă, în perioada februarie – aprilie 2023.