Nadejda Popa: “Fumatul îmbolnăvește și crește riscul decesului prematur”
Fumatul provoacă boli grave iremediabile și reduce speranța de viață cu aproximativ 10 ani, în cel mai bun caz. De la hipertensiune – una dintre primele probleme de sănătate pe care o simt fumătorii, până la un atac de cord sau un accident vascular cerebral – rămâne doar un pas. De ce fumatul îmbolnăvește și crește riscul decesului prematur? Aflați de la medicul de familie Nadejda Popa.
-Care este diferența dintr-o țigară electronică și una tradițională?
Nadejda Popa: Din perspectiva impactului asupra sănătății nu există diferență. Țigara electronică este un dispozitiv pe bază de baterii, folosit pentru a inhala aerosoli. Acesta conține nicotină, arome și diverse substanțe chimice. Țigara tradițională are tutun, nicotină, gudron și monoxid de carbon. Fumul inhalat, indiferent de metoda folosită, afectează organele omului: cavitatea bucală, plămânii, cordul etc.
-Deci, un tânăr oricum riscă să se îmbolnăvească, chiar dacă optează pentru o țigară electronică?
Nadejda Popa: Da, așa este. Percepția împărtășită de tinerii fumători, potrivit căreia țigara electronică nu dăunează sănătății, este absolut greșită. Îndemn tinerii să nu se lase induși în eroare de publicitate sau convingerile eronate ale altor fumători.
-Persoanele care au început să fumeze din perioada adolescenței riscă să se confrunte cu probleme de infertilitate?
Nadejda Popa: La femei apare un dezechilibru hormonal, disfuncții ale ovulației, perturbări în ciclul menstrual, risc de avort spontan, sarcină ectopică. În același timp, bărbații suferă de disfunții erectile, au o calitate proastă a spermei. De asemenea, este mai dificil de conceput un copil.
-În cât timp se formează dependența față de tutun?
Nadejda Popa: Mai mulți factori influențează perioada de creare a dependenței de fumat. Vorbim, în primul rând, despre factorii socio-ambianți: familia, mediul, colegi, prietenii. Un alt factor este capacitatea persoanei de a-și controla emoțiile, de a conștientiza riscurile pentru sănătate. Ca urmare, dependența se poate produce, la unii, în câteva săptîmâni, la alții, în câteva luni.
-Care sunt principalele probleme de sănătate care pot apărea în scurt timp de la începerea fumatului?
Nadejda Popa: În primii ani, fumătorii se confruntă cu tuse cronică, dificultăți respiratorii, cefalee, amețeală. În același timp, au un deficit de energie, o tensiune arterială ridicată, afecțiuni ale cavității bucale.
-Cum influențează fumatul sistemul nervos? Îl calmează, așa cum cred fumătorii?
Nadejda Popa: Nicotina stimulează eliberarea de dopamină și alți neurotransmițători în creier, fapt care induce o senzație de plăcere și relaxare temporară. În realitate, fumatul zilnic îl lipsește pe om de energie, îi afectează capacitățile cognitive, îi provoacă dureri de cap, creează premise pentru apariția anxietății și depresiei.
-Care sunt principale boli grave cauzate de fumat, care necesită tratamente pentru tot restul vieții?
Nadejda Popa: Sunt multe boli provocate de fumatul permanent și îndelungat. Cele mai întâlnite printre fumători sunt: bronșitele cronice, emfizeme pulmonare, astmul, cancerul pulmonar, cancerul de orofaringe, cancerul de esofag, boli cardiovasculare, mai des hipertensiunea arterială, bolile coronariene, accidentul cerebrovascular acut.
–Cum trebuie să acționeze părintele dacă și-a depistat copilul fumând?
Nadejda Popa: Fiecare părinte trebuie să abordeze înțelept această problemă. Cearta și pedeapsa nu sunt metode eficiente în acest caz. Este necesar să-i explice adolescentului despre riscurile și consecințele fumatului pentru sănătate. În același timp, să-i ofere alternative: de exemplu, să-l încurajeze să se implice în activități care îi provoacă plăcere și îi permit să se dezvolte intelectual si fizic: să practice un sport, să învețe ceva nou etc. De asemenea, dacă un părinte este fumător, atunci trebuie să renunțe la acest viciu, pentru a-i oferi copilului un exemplu pozitiv.
-De ce fumatul este interzis în timpul sarcinii?
Nadejda Popa: Fumatul în timpul sarcinii implică mai multe pericole. În primul rând, crește riscul avortului spontan, de nașterii premature, scăderea greutății la naștere. Pot apărea anomalii în dezvoltarea pulmonilor la făt, defecte de tub neural. Bebelușii au un risc sporit de moarte subită. Pe parcursul veții, copiii se confruntă mai frecvent cu afecțiuni respiratorii, alergii, rinite, conjunctivite.
-Beneficiile renunțării la fumat?
Nadejda Popa: Sunt multe beneficii. În general, renunțarea la fumat îmbunătățește starea de sănătate și calitatea vieții. Ca urmare, reduce riscul de deces prematur și crește speranța de viață cu până la 10 ani. De asemenea, previne apariția sau acutizarea bolilor cardiovasculare, pulmonare obstructive cronice și cancerului.
Vă mulțumesc!