Consumi mai mult de 5 grame de sare zilnic? Află cum îți poate afecta sănătatea
Consumul unei cantități prea mari de sare favorizează creșterea tensiunii arteriale, apariția bolilorcardiovasculare, renale, osteoporozei, cancerului de stomac și a obezității.
Potrivit OMS, cantitatea de sare consumată zilnic nu trebuie să depășească 5 grame, adică o linguriță. În Republica Moldova însă adulții folosesc de două ori mai mult sare. În exces sarea este consumată în mediul rural – peste 11 grame, zilnic.
Reducerea aportului de sare este „cea mai bună intervenție” pentru reducerea bolilor netransmisibile.
Cantitatea de sare recomandată copiilor
0-9 luni: nu este necesar de a săra alimentele. Copiii pot tolera doar cel mult 1 gram pe zi;
18 luni — 3 ani: mai puțin de 2 g sare/zi;
7-10 ani: mai puțin de 5 g sare/zi;
Cum reducem consumul de sare?
Pentru a consuma mai puțină sare, OMS ne recomandă:
- Schimbarea obiceiului de a adăuga sare înainte de a gusta bucatele.
- Înlocuirea sării cu ardei, usturoi, citrice, ierburi proaspete, piper negru și alte condimente.
- Analiza etichetelor produselor alimentare din comerț. Dacă sarea este pe primele trei poziții în lista ingredientelor, înseamnă că produsul conține sare în exces.
- Reducerea consumului produselor cu o cantitate sporită de sare, precum: pâinea, mezelurile, cașcavalul și brânzeturile, sosurile de soia, ketchup și produsele procesate, de patiserie, conservele.
- Cultivarea obiceiurilor alimentare sănătoase copiilor.
Aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite, în fiecare an, dacă consumul global de sare ar fi mai mic de 5 grame pe zi pentru o persoană.
În perioada 15 — 21 mai, în țară se desfășoară Săptămâna mondială de conștientizare a reducerii consumului de sare cu genericul “Schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare în bucatele gata”.