Rolul asistentului medical în diagnosticul și tratamentul cancerului și diabetului zaharat, discutat de asistentele medicale din CMF5
Asistentele medicale din CMF 5 au adus un omagiu fondatoarei nursing-lui modern Florence Nightingale, și au vorbit despre rolul asistentului medical în prevenirea, diagnosticul și tratamentul cancerului și diabetului zaharat, în cadrul unui atelier de lucru organizat în contextul “Săptămânii europene a Nurselor și Moașelor”.
Asistenta medicală superioară Valentina Costova a relatat despre istoria nursing-lui modern și rolul pe care l-a jucat Florence Nightingale în dezvoltarea și implementarea profesiei de asistent medical.
„Florence Nightingale a susținut o campanie activă pentru îmbunătățirea standardelor de igienă în spitalele în care erau tratați soldații răniți, iar asta a dus la scăderea numărului de decese cauzate de infecții. Profesia a fost dusa pe culmi în momentul în care, în jurul anului 1860, la Londra, a fost deschisă prima scoală de asistente medicale. În timpul celor doua războaie mondiale nevoia de asistență medicală a fost imensă și multe persoane au practicat voluntar această meserie. Rolul era nu numai de îngrijire a răniților, dar și de alinare sufletească a soldaților”.
Felcerul-laborant Liuba Boaghe a vorbit despre diagnosticul de laborator al diabetului zaharat, inclusiv despre factorii de risc și consecințele bolii, în lipsa unui tratament inițiat precoce, legătura dintre obezitate și insulino-rezistență, sindromul metabolic.
„Diabetul zaharat creşte riscul letalității de 2-3 ori. La nivel mondial, în fiecare 6 secunde, o persoană decedează din cauza acestei boli. De asemenea, diabetul zaharat favorizează apariția patologiei cardiovasculare de două ori și apariția patologiei renale – de 17 ori. Totodată, gangrena membrelor inferioare este de 20 de ori mai frecventă la diabetici comparativ cu populaţia generală. În același timp, speranța de viață a pacienților diabetici este de aproximativ 10 ani mai mică, față de persoanele non diabetice”.
Asistenta medicală a medicului de familie Iulia Rusu a comunicat despre diagnosticul precoce al cancerului mamar, inclusiv despre factorii de risc și simptome.
“Screening-ul este esențial în depistarea precoce a cancerului de sân. Acesta include 3 examene medicale. Primul este mamografia, care trebuie efectuată o dată în 3 ani, începând cu vârsta de 40-50 de ani. Al doilea, constă în examinarea sânului de către medicul ginecolog, în fiecare an, începând cu vârsta de 40-50 de ani. Și al treilea examen este RMN, recomandat femeilor cu un risc crescut de cancer la sân”.
Șefa Laboratorul Centralizat din cadrul AMT Buiucani, Angela Isac, a prezentat caracteristicile markerelor tumorali, folosiți la detectarea prezenței cancerului. În acest context, a trecut în revistă criteriile unui marker tumoral ideal, markerii tumorali utilizați în profilul oncologic al cancerului ovarian și de prostată, indicațiile și utilizarea clinică a markerilor tumorali, monitorizarea răspunsului la tratament etc.