×
Meniu

Asistentele medicale din cadrul AMT Buiucani sărbătoresc “Săptămâna europeană a Nurselor și Moașelor”

În acest an, comunitatea europeană marchează, în premieră, „Săptămâna europeană a Nurselor și Moașelor”. Evenimentul a fost lansat de Forumul European al Asociațiilor Naționale de Nursing și Moașă, pentru a sărbători și a recunoaște nursele și moașele la nivel european.

Cu acest prilej, asistentele medicale din cadrul AMT Buiucani au discutat, în cadrul unui seminar, despre contribuția valoroasă a nurselor și moașelor atât în procesul de îngrijire a pacienţilor, cât şi în cel de consiliere şi informare a acestora.

“Asistentele medicale și moașele sunt parte integrantă a comunității. Ele sunt coloana vertebrală a sistemului de sănătate. Aceștia lucrează pentru a promova drepturile, accesul la îngrijire, pentru a pune capăt discriminării, pentru a asigura accesul la alegerea maternității și la toate serviciile de sănătate a reproducerii, pentru a elimina atitudinile sexiste și multe alte probleme”, a menționat Melania Doruc, managerul Centrului Medicilor de Familie nr.6.

Asistenta medicală superioară Galina Golea a vorbit despre rolul asistenților medicali în promovarea și organizarea eficientă a procesului de imunizare.

“Deoarece în prezent bolile care pot fi prevenite prin vaccinare se întâlnesc rar şi, practic, nu pot fi observate de public, părinții pot pune la îndoială necesitatea vaccinărilor şi chiar refuza vaccinarea copiilor. Comunicarea efectivă şi la timp, poate ajuta părinții să aprecieze beneficiile vaccinării în comparație cu riscul bolilor. Atunci, când oferim familiilor informații despre vaccinuri şi vaccinare, îi ajutăm să conștientizeze necesitatea acestora. Iar mesajul cheie al eforturilor noastre de comunicare pentru vaccinare urmează a fi „Iubim. Vaccinăm. Protejăm.”

În acest context, asistenta medicală Ana-Maria Ivașcu a prezentat obiectivele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică.

“Potrivit OMS, toate țările trebuie să atingă și să mențină o rată de incidență de mai puțin de 4 cazuri noi de cancer de col uterin la 100 000 de femei pe an. Atingerea acestui scop are la bază trei piloni cheie:  90% dintre fete să fie complet vaccinate cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani; 70% dintre femei să fie testate până la vârsta de 35 de ani și repetat până la vârsta de 45 de ani; 90% dintre femei cu pre-cancer să fie tratate”.

În instituțiile medicale din Republica Moldova activează aproximativ 20 de mii de asistente medicale și moașe.