Ziua Internațională a Moașelor: „Accesul universal la moașe va pune capăt deceselor materne”
Ziua Internaţională a Moaşelor, celebrată anual în data de 5 mai, a fost inițiată de Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM) la sfârşitul anilor 1980, cu scopul de a arăta importanţa acestora, atât în sistemul sanitar, cât şi în cadrul comunităţilor.
Moașele oferă informații esențiale despre sănătatea sexuală și reproductivă, inclusiv planificarea familială, și îi ajută pe oameni să analizeze probleme adesea sensibile, într-o varietate de contexte, inclusiv în medii umanitare.
„Prin asigurarea accesului universal la moașe, am putea preveni două treimi din decesele materne și nou-născuților”
Lipsa moașelor calificate are consecințe alarmante. În fiecare an, 287.000 de femei la nivel global își pierd viața dând naștere; 2,4 milioane de nou-născuți mor și încă 2,2 milioane sunt născuți morți. Prin asigurarea accesului universal la moașe, am putea preveni două treimi din decesele materne și nou-născuților, salvând peste 4,3 milioane de vieți pe an, până în 2035.
„Moașele calificate pot oferi 90% din îngrijirea esențială în domeniul sănătății sexuale și reproductive”
Datele arată că moașele calificate pot oferi 90% din îngrijirea esențială în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Totuși, pentru că potențialul acestora nu este valorificat, precum și numărul de moașe este insuficient, acestea prestează doar 10% din serviciile pe care le-ar putea oferi. Modelele de îngrijire prestate de moașe îmbunătățesc indiciile în materie de sănătate, măresc satisfacția pacienților și reduc costurile.
Anul acesta,CIM a lansat oficial organizaţia de caritate With Women, pentru a asigura investiţii individuale în creştere în profesia de moaşă. Această organizaţie caritabilă va promova sustenabilitatea organizaţională şi va îmbunătăţi capacitatea de a sprijini asociaţiile de moaşe şi pe membrii acestora.
Sursa: UNFPA