×
Meniu

Cum previne “Școala mamei și copilului” problemele de sănătate ale gravidei, lăuzei și bebelușului

Multe dintre problemele de sănătate ale gravidei, lăuzei și bebelușului apar din cauza informării insuficiente sau eronate cu privire la comportamentul și dieta în perioada prenatală și postnatală. Tocmai de aceea, pentru a evita această situație, toate femeile însărcinate, aflate la evidența AMT Buiucani, sunt îndemnate să participe la „Școala mamei și copilului”. Vorbim despre o activitate desfășurată în cadrul Centrului Medicilor de Familie nr.5, de patru ori pe săptămână, unde femeile află despre schimbările fiziologice și emoționale în sarcină, dezvoltarea armonioasă a fătului, alimentația potrivită, despre riscurile și pericolele pentru mamă și făt ca urmare a obiceiurilor de viață și alimentație greșite. De ce este important ca fiecare gravidă să frecventeze „Școala mamei și copilului”, aflăm de la medicul obstetrician-ginecolog Ludmila Adam.

Câte ședințe sunt desfășurate pe parcursul sarcinii?

Organizăm patru ședințe. Prima – imediat după luarea gravidei la evidență. A doua – la 28 sau 30 de săptămâni, a treia – la 32 sau 33 de săptămâni și a patra – la 35-36 săptămâni. Ședințele sunt desfășurate marți, miercuri, joi, în intervalul 09:00 -11:00, și vineri, în intervalul 13:00 -15:00.

Despre ce le vorbiți femeilor în cadrul ședințelor?

La prima ședință le relatăm despre cum decurge o sarcină normală. Vorbim despre: probleme care pot apărea, stările de urgență, alimentația gravidei, activitatea fizică, drepturile și responsabilitățile părinților, carnetul prenatal. La a doua ședință, abordăm subiecte despre procesul de naștere, pregătirea pentru maternitate, comportamentul în timpul travaliului. Ședința a treia este despre parteneriatul în sarcină, cine poate fi persoana de suport, cum mai exact o poate ajuta pe gravidă, atitudinea și comportamentul viitorilor părinți. A patra ședință o dedicăm perioadei postnatale: comportamentul mamei în primele zile după naștere, recuperarea după naștere, alimentația la sân, alimentația și igiena lăuzei, folosirea contracepției și planificarea viitoarelor sarcini.

Cât de vitală este anume prima ședință?

Este foarte importantă! În primele săptămâni de sarcină încep cele mai importante schimbări fiziologice, psihologice și fizice despre care orice gravidă trebuie să cunoască. De asemenea, este necesar ca și viitorul tătic să fie informat. Astfel, gravida va face mai ușor față disconfortului fizic și psihologic provocat de modificările din corp, și nu va întreprinde acțiuni care să dăuneze sănătăți ei sau fătului. Prima ședință îi ajută pe părinți să se adapteze la perioada de sarcină și să o gestioneze eficient.

Ce dileme au gravidele, cel mai frecvent?

În ultimii ani, gravidele sunt mai informate. Totuși, încă mai există femei care au preluat de la bunici sau părinți convingeri greșite despre cum trebuie să decurgă perioada de sarcină, cum ar fi: gravidele trebuie să stea mai mult culcate, sexul dăunează, nou-născutul poate fi hrănit cu lapte de vacă sau capră etc.