Cum neglijarea sănătății colului uterin pune în pericol viața unei femei?
În perioada 16 și 22 ianuarie marcăm Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin – o ocazie în plus pentru a trage atenția femeilor despre cauzele și consecințele cancerului de col uterin.
Cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în rândul femeilor din Europa de Est și Asia Centrală, unde este asociat cu suferință personală enormă, perturbări sociale și costuri financiare pentru femei, familii și sistemele de sănătate. În fiecare an, peste 66 000 de femei de pe continentul european sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 30 000 mor din cauza acestei boli care poate fi prevenită.
Ce este cancerul de col uterin?
Colul uterin este partea inferioară a uterului. Cancerul apare atunci când celulele colului uterin devin anormale și încep să se înmulțească. Ulterior, în lipsa tratamentului, evoluează în cancer.
De ce apare cancerul de col uterin?
Virusul Papiloma Uman (HPV) provoacă boala. Dintre 100 de tipuri de HPV, 15 pot determina apariția cancerului de col uterin. Multe femei sunt infectate pe parcursul vieții, însă organismul are capacitatea să elimine virusul HPV. Totuși, în unele cazuri, aceasta nu se întâmplă, iar infecția evoluează în cancer de col uterin.
De ce screening-ul previne cancerul de col uterin?
Screening-ul colului uterin arată prezența sau absența celulelor anormale încă în stadiile inițiale, când pot fi îndepărtate ușor înainte ca să se transforme în celule canceroase.
Cât de frecvent trebuie de făcut screening-ul?
Screening-ul trebuie făcut de către toate femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 65 de ani, o dată în 3 ani.
În ce constă screening-ul?
Screening-ul colului uterin constă în efectuarea testului Papanicolau. Medicul ia o mostră de celule de la nivelul colului uterin. Procedura este scurtă și nedureroasă. Celulele sunt transmise la laborator, unde sunt examinate la microscop.
Cum faci screening-ul?
Pentru a participa la screening, trebuie să te adresezi medicului de familie. Acesta te va îndrepta la un ginecolog calificat în prelevarea testului Papanicolau. Cu două zile înainte de efectuarea acestuia evită: spălăturile vaginale, utilizarea tampoanelor, folosirea cremelor vaginale, supozitoarelor sau substanțelor medicamentoase cu utilizare intra-vaginală și activitatea sexuală.
Care pot fi rezultatele screening-lui?
Normal – nu există celule anormale;
Inflamație – există celule ușor anormale, determinate de inflamații sau infecții;
Anomalii – există celule anormale, care pot însemna modificări pre-canceroase.
Peste 4000 de femei din Republica Moldova au cancer de col uterin. Anual, sunt înregistrate în jur de 300 cazuri noi, dintre care 47% sunt depistate în stadiul precoce (stadiul I și II), când viața pacientelor poate fi salvată. Aproximativ 160 de femei mor, în fiecare an, din cauza bolii.