Cum mâncăm gustos și sănătos de sărbători? Sfaturi de la nutriționistul Bogdan Alexandru
-Ce meniu sănătos și gustos recomandați de sărbători?
Recomand un meniu din legume, pește proaspăt, carne slabă, care reduce conţinutul de grăsime şi crește valoarea nutritivă a alimentelor.
-Cum preparăm corect legumele?
Legumele preparate la grătar sau pe aburi sunt mai sănătoase şi mai gustoase, decât cele coapte în grăsime sau fierte. Pentru condimentarea lor, recomand condimentele şi ierburile, în loc de unt și sos. De asemenea, sunt sănătoase salatele din crudități și din frunze de salată. Nu adăugați maioneză, șuncă sau salam în salate, nu este sănătos. În loc de sosuri, putem folosi suc de lămâie, oțet sau ierburi proaspete. Celora care preferă bucatele din cartofi le recomand să opteze fie pentru o salată picantă, fie pentru cartofi copți la cuptorși acoperiţi cu sos de iaurt sau brânză slabă.
-Cum alegem și gătim carnea?
Alegeți carnea slabă, și eliminați grăsimea înainte de preparare. Nu o prăjiți, mai bine o coaceți pe grătar. Eliminați grăsimea din carne înainte de gătit, și asezonați-o cu suc de lămâie și amestec de usturoi și ierburi. Dacă faceţi friptură de porc, îndepărtaţi tot şoricul şi grăsimea înainte de preparare. Totuși, în loc de friptura din carnea roșie, recomand peștele proaspăt sau fructele de mare.
-Deserturile potrivite pentru masa de sărbătoare?
Recomand fructele sau salata de fructe, amestecate cu sos dulce fondue sau iaurt. Amestecurile de fructe cu iaurt, stropite cu ciocolată, sunt o alegere delicioasă. Îngheţata din fructe poate fi un final minunat la orice masă. Totuşi, alegeţi o reţetă fără adaos mare de zahăr. În același timp, evitaţi deserturile cu crustă, cum ar fi plăcintele cu brânză. Îngheţata din fructe poate reprezenta un final minunat la orice masă. Totuşi, alegeţi o reţetă fără adaos mare de zahăr. Faceţi un tort cu fructe pasate, în loc de ulei sau unt. În loc de un ou, folosiți două albuşuri. Utilizaţi, mai degrabă, fructe proaspete sau cremă de brânză pentru a orna tortul, decât ciocolată sau bezea. Fructele trebuie servite doar între gustări.
–Ce părere aveți despre combinația din mai multe bucate din carne?
Combinaţia clasică nesănătoasă este cea dintre proteine şi făinoase. Nu se vor consuma la aceeași masă carnea roșie sau albă, peştele sau preparatele compozite (rulade, mezeluri, pateuri) cu brânzeturile.Recomand asocierea bucatelor din carne cu verdețuri sau brânzeturi.
– Ce băuturi alcoolice recomandați pentru masa de sărbătoare?
Multe tipuri de băuturi pot conține, cel puțin, la fel de multe calorii precum un aperitiv sau un fel principal. Așadar, evitați să beți prea multe cocktail-uri alcoolice, pahare de vin dulce, sucuri acidulate sau sucuri din fructe amestecate. Băuturile adaugă un exces caloric important. Nu trebuie combinate alimente amidonoase cu băuturi şi alimente acide sau acre, sau cu alcool. Nu vom amesteca mai multe feluri de alcool și nici vom bea în timpul mesei.
-Salatele cu maioneză sunt preferatele moldovenilor. Nu e un secret că sunt nesănătoase. Ce le recomandați persoanelor care nu pot renunța la ele?
Atenție la salatele cu maioneză! Sunt greoaie pentru sistemul digestiv și se alterează destul de repede. În multe cazuri, vor provoca balonări sau dezinterii! Balonarea poate fi atenuată cu ajutorul masajelor circulare, plimbărilor scurte, activitate fizică.
-Care sunt consecințele alimentației abundente de sărbători?
Consecințele pot fi destul de grave – de la intoxicații alimentare până la diaree. Mai mult decât atat, mesele festive copioase cresc seminificativ riscul producerii unui atac cardiac, unei crize biliare sau apariției unei stari periculoase de amețeală.