Ce este SIDA și cum o prevenim?
Astăzi marcăm Ziua mondială de combatere SIDA, cu genericul ”Egalizare”. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății face apel către liderii globali și cetățenii să recunoască și să abordeze inegalitățile care împiedică progresul în eliminarea SIDA și egalizarea accesului la serviciile esențiale pentru HIV, în special pentru copii și grupurile de risc.
Ce este SIDA?
SIDA (sindromul imunodeficienței umane dobândite) este o afecțiune provocată de virusul imunodeficienței umane, HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane), care atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului. Sistemul imun afectat nu este vulnerabil doar la HIV, dar şi la atacurile altor infecţii. Organismul nu mai poate lupta cu multe dintre bolile care nu prezentau nici o problemă în trecut.
Odată cu trecerea timpului, persoana HIV pozitivă se îmbolnăvește din ce în ce mai des, până în momentul în care dezvoltă o boală severă. Anume la acest stadiu apare SIDA, când numărul celulelor sistemului imun rămase în corp este mai mic de un anumit nivel.
Cum se infectează oamenii cu HIV?
- Oamenii se pot infecta cu HIV în aceste moduri:
- Contact sexual neprotejat cu o persoană infectată;
- Contact cu sângele persoanei infectate;
- Dacă sângele unei persoane infectate pătrunde în volum suficient în organismul unei persoane neinfectate;
- De la mamă la făt;
- Droguri injectabile.
Există tratament împotriva SIDA?
REȚINEȚI: SIDA NU POATE FI TRATATĂ!!!
Există însă medicamente antiretrovirale care încetinesc progresul HIV în SIDA, şi care pot să-i menţină pe oamenii sănătoşi timp de mai mulţi ani.
Ce este testul HIV și de ce trebuie făcut periodic?
Atunci când HIV intră în corpul unei persoane, se produc substanțe chimice speciale, care se numesc anticorpi. Astfel, dacă o persoană are anticorpi la HIV, înseamnă că este pozitivă. La majoritatea, anticorpii apar în decurs de 3 luni de la momentul infectării. În cazuri rare, vorbim de 6 luni. Perioada de timp dintre momentul infectării şi apariția anticorpilor se numește perioada de fereastră. În timpul acesteia, persoanele infectate cu HIV nu au anticorpi în sânge. Cu toate acestea, pot avea nivele înalte de HIV în sânge, lichidele sexuale sau laptele matern. Ca urmare, infecția HIV poate fi transmisă altei persoane în perioada de fereastră, chiar dacă testul la HIV va fi negativ. Ca urmare, specialiștii recomandă efectuarea testului după 3 luni de la ultima situație de risc. Este singurul mod pentru a ne descoperi statutul HIV!
Dacă ai făcut sex neprotejat cu o persoană a cărui/cărei statut HIV nu îl cunoști, ar fi bine să te testezi. Ai grijă de sănătatea ta sexuală. Testează-te!
În Republica Moldova, la evidență se află 15128 persoane HIV pozitiv. Majoritatea sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. La nivel mondial, aproape 39 de milioane de oameni trăiesc cu HIV, dintre care 15 la sută nu-și cunosc statutul.