×
Meniu

Victoria Condrat: “Am creat servicii de sănătate mintală în toată țara. Acum trebuie să încurajăm populația să le acceseze

Ministerul Sănătății și Trimbos Moldova, organizația locală a Institutului de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, implementatoarea Proiectului „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, au lansat marți, 22 noiembrie, platforma informativă https://sanatate-mintala.md. Evenimentul a avut loc în incinta Centrului Comunitar de Sănătate Mintală a AMT Buiucani, primul deschis în Republica Moldova, care este un model al serviciilor medico-sociale oferite persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

“Aceasta este un motiv pentru noi de a considera că avem serviciile integrate și accesibile pentru populația din sectorul Buiucani. Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din cadrul AMT Buiucani a fost primul care a adus aproape de pacienții din teritoriu serviciile de sănătate mintală. Centrul ajută medicii de familie să ofere populației servicii multidisciplinare. Acum câțiva ani, acestea erau o premieră pentru noi. În domeniul sănătății mintale colaborăm cu responsabilii din cadrul autorității publice locale. Ca urmare, în prezent, ne bucurăm de rezultate bune”, a declarat Liliana Iașan, directoarea AMT Buiucani.

Silvia Gherasim, consultant principal în cadrul Secției Politici în domeniul Asistenței Medicale Primare și Comunitare a Ministerului Sănătății, a amintit cum a început dezvoltarea rețelei de Centre Comunitare de Sănătate Mintală.

“Centrele Comunitare de Sănătate Mintală au fost înființate în cadrul proiectul moldo-elvețian MENSANA – ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”. La început, a fost planificat ca proiectul să fie implementat  în patru raioane. Însă, un an mai târziu, a fost extins în toată țara. În prezent, 40 de centre își desfășoară activitatea în toate raioanele și municipiile din țară. Psihiatri, psihologi, asistenți sociali, nurse psihiatrice fac parte dintr-o echipă completă, instruită să identifice și să trateze problemele de sănătate mintală conform prevederilor protocoalelor clinice naționale. La Centrele Comunitare de Sănătate Mintală se pot adresa persoanele de orice vârstă cu simptome de tulburări mintale și de comportament. Fiecare persoană aflată în dificultate poate avea parte de consiliere, asistență medicală, reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea”.

Victoria Condrat, manager local al proiectului moldo-elvețian MENSANA, a prezentat platforma informațională https://sanatate-mintala.md

“Am creat servicii de sănătate mintală în toată țara. Acum trebuie să încurajăm populația să acceseze aceste servicii. În acest scop, am creat portalul https://sanatate-mintala.md. Aici, fiecare persoană aflată în dificultate poate beneficia gratuit de consultații psihiatrice, psihologice, de asistență din partea direcțiilor și serviciilor de asistență socială, de intervenții psiho-sociale, tratamente farmacologice. De asemenea, sunt disponibile teste de evaluare a sănătății mintale. Există și un forum, unde oricine își poate exprima opinia cu privire la subiectele din domeniul sănătății mintale”.

Natalia Cojocaru, medic psihiatru în cadrul CCSM Chișinău Buiucani, a relatat despre principalele necesități ale pacienților.

„În ultimii doi ani a crescut adresabilitatea pacienților, a beneficiarilor, inclusiv din cauza pandemiei. A crescut numărul de cazuri legate de stările anxioase. Sunt persoane cu probleme de sănătate mintală cronice, dar sunt și persoane care au necesități acum și aici. Deci, ei nu sunt beneficiari permanenți. Dacă nu este adresabilitate pe parcursul a trei ani ei deja nu mai sunt la evidența noastră”.

În Republica Moldova activează 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală. La evidența acestora se află aproximativ 80.000 de persoane cu diverse probleme de sănătate mintală. Cele mai frecvente sunt tulburările depresive, cele anxioase sau legate de factorii de stres, schizofrenia.