Opt beneficii ale renunțării la fumat
Nu există produse din tutun mai puțin dăunătoare. Absolut toate – țigaretele, tutun de rulat, tutun pentru narghilea, tutunul care nu arde, cu încălzire electrică, țigaretele electronice și produse din plante pentru fumat afectează grav sănătatea. În Republica Moldova, peste 25 la sută din populație fumează activ. În fiecare an, aproximativ 5600 de persoane decedează din cauza consumului de tutun.
De aceea, renunțarea la fumat nu trebuie amânată. Această decizie aduce beneficii tuturor, la orice vârstă, deoarece organismul are capacitatea să se recupereze. Iată câteva beneficii ale renunțării la fumat:
- La 20 de minute, scade ritmul cardiac și tensiunea arterială.
- După 12 ore, nivelul de monoxid de carbon din sânge scade la normal.
- În 2-12 săptămâni, se îmbunătățește circulația sanguină și funcția pulmonară crește.
- În 1-9 luni, diminuează tusea și se normalizează respirația.
- După 1 an, riscul de boală coronariană scade cu 50%.
- După 5 ani, este redus riscul de accident vascular cerebral.
- După 10 ani, riscul de cancer pulmonar scade în jumătate față de cel al unui fumător.
- După 15 ani, riscul de boală coronariană este egal ca al unui nefumător.
Singura cale de a evita consecințele consumului de tutun și al produselor conexe este renunțarea la fumat. Abandonarea acestui viciu revendică însă multă convingere, voință și timp. Nicotina este o substanţă care creează dependenţă, deoarece stimulează eliberarea serotoninei, o substanță care creează starea de bine. Atunci când renunţaţi la fumat, creierul trebuie să reînveţe să-și elibereze singur această substanţă. Tocmai de aceea, mulți fumători nu reușesc să facă față acestei provocări. Și atunci, care e soluția? Iată câteva recomandări:
- Stabiliţi o dată în care să renunţaţi la fumat;
- Transmiteţi familiei, prietenilor, colegilor că v-aţi hotărât să renunţaţi;
- Aruncaţi toate pachetele de ţigări, brichetele, scrumierele sau alte accesorii de acasă, de la serviciu sau din maşină care vă pot aminti de acest viciu;
- Realizaţi un plan pentru provocările pe care le veţi întâmpina;
- Treceţi pe la medicul dvs. Există programe şi medicamente care vă pot ajuta;
- Nu vă daţi seama cum veţi rezista fără să fumaţi – Cum pot să rezist fără fumat?
- Încercaţi, cel puţin în prima perioadă, să evitaţi activităţile care vă reamintesc de fumat (consumul de băuturi alcoolice, cafeaua de dimineaţă, întâlnirile cu prietenii fumători);
- Găsiţi-vă ocupaţii în cursul zilei – practicaţi exerciţii fizice, mergeţi la film, plimbaţi-vă în parc, alegeţi să frecventaţi locuri în care fumatul nu este permis;
- În locul „ţigării de după masă”, ridicaţi-vă de la masă, spălaţi-vă pe dinţi şi mergeţi la o mică plimbare;
- Amintiţi-vă că majoritatea oamenilor NU fumează! Staţi pe lângă nefumători când ieşiţi în oraş, alegeţi anturajul acestora în defavoarea celor care fumează;
- Simţiţi nevoia să ţineţi o ţigaretă în mână? Ţineţi un creion sau altceva în mână în locul ţigaretei;
- Simţiţi nevoia să ţineţi o ţigaretă în gură? Încercaţi gumă de mestecat, scobitori, acadele, morcovi, sticks-uri;
- Beţi multă apă şi sucuri de fructe. Evitaţi berea sau vinul, acestea pot reactiva nevoia de fumat.
Un studiu arată că 152 de milioane de fumători ar putea abandona viciul, iar aproape 3 milioane ar fi salvați de la moarte, dacă statele ar face investiții de 1,68 USD pe cap de locuitor în intervenții de renunțare la tutun, pe o perioadă de 10 ani. În prezent, doar 23 de țări oferă servicii complexe în acest scop.
În fiecare an, din cauza consumului de tutun, peste 8 milioane de oameni mor. Totodată, din numărul total de decese provocate de cancer în decursul unui an, în 25% de cazuri este implicat consumul de tutun. Dintre toate tipurile de cancer, tutunul influențează cel mai mult decesele prin cancer pulmonar – fiind implicat în 90% din acestea.
Anual, în a treia zi de joi din luna noiembrie, în Republica Moldova este marcată Ziua naţională de renunțare la tutun. În acest an, genericul evenimentului este „Fii responsabil – renunță acum”.
Apelați la LINIA VERDE a Dispensarului Republican de Narcologie – 0 800 10001 – pentru a obține acces la serviciile de consiliere și la Programele de renunțare la fumat.