Boala care distruge iremediabil plămânii afectează 1 din 10 oameni. Cum o prevenim?
Unul din 10 adulți, cu vârsta peste 40, de ani trăiește cu Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), conform OMS. De asemenea, afecțiunea este a treia cauză a mortalității la nivel mondial. Vorbim despre un număr de decese de peste 3 milioane, care, conform prognozelor, va depăși 5 milioane, peste 40 de ani.
Ce este BPOC?
BPOC reprezintă un grup de boli (bronșita și emfizemul pulmonar), care blochează căilerespiratorii, provoacă probleme de respirație sau chiar pierderea în greutate.
Aproximativ 25-40% dintre bolnavi slăbesc brusc. Efectul este cunoscut drept ”declinul” BPOC și se referă la pierderea progresivă a masei musculare și reducerea forței musculare asociate acesteia (distrofia musculară). Pacientul nu are poftă de mâncare din cauza dificultății de respirație, iar în consecință slăbește.
De ce este periculoasă BPOC?
BPOC este o boală care în lipsa diagnosticării şi a unui tratament poate afecta toate organele. Respectiv, bolnavii pot avea afecţiuni asociate, precum:
- boli cardiovasculare,
- diabet zaharat,
- hipertensiune arterială,
- osteoporoză ,
- depresie-anxietate.
Simptomele BPOC
Tusă cronică, producţie cronică de spută, șuierat, gâfâit, senzaţie de sufocare, toleranţă la efort din ce în ce mai redusă.
Cauze BPOC
Expunerea la factori poluanţi, precum fum de tutun, şi la alte particule şi gaze toxice, care pot fi inhalate, sunt principalii factori de risc pentru BPOC. Astfel, profilul persoanelor cu risc de BPOC este: vârsta de peste 40 ani, fumători sau foşti fumători, expunere îndelungată la alte tipuri de fum – pulberi, poluare, noxe. De asemenea, BPOC poate fi cauzată și de deficitul unei anumite substanţe din organism (poate fi o cauză genetică).
Prevenirea
Actualmente, nu există un remediu pentru BPOC. Diagnosticul și tratamentul precoce, inclusiv oferirea suportului pentru renunțarea la fumat, încetinesc progresul simptomelor și reduc crizele.
Iată ce poate face însă un bolnav pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate și a ține boala sub control:
- Renunțarea la fumat;
- Practicarea exercițiilor fizice regulate;
- Vaccinarea împotriva pneumoniei, gripei și coronavirusului de tip nou.
Ziua mondială a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) este marchează anual, în a treia zi de miercuri a lunii noiembrie. În acest an, genericul evenimentului este ,,Plămânii tăi pentru toată viața!”