×
Meniu

Ecaterina Mitlina, slabvăzătoare: Bunăvoința oamenilor care mă înconjoară îmi face viața frumoasă

Ecaterina Mitlina și-a pierdut vederea din cauza complicațiilor diabetului acum 7 ani. Primele simptome au apărut mult mai devreme, însă nu le-a acordat prea multă atenție. „Va trece, și-a  zis atunci Ecaterina”, crezând că e ceva temporar. Astăzi, regretă atitudinea de atunci și ne îndeamnă să nu ne neglijăm sănătatea.

“Cea mai mare problemă a pacienților este ca nu vin la timp la medic. Fie nu înțeleg consecințele, fie cred că simptomele vor trece. Noi nu realizăm cât de valoroasă este vederea. Trebuie să înțelegem că dacă cerem tardiv ajutorul medicului, nu ne va putea ajuta. Medicul nu este Dumnezeu”, a mărturisit Ecaterina.

Când a constatat că nu mai vede, Ecaterina a recurs la câteva tratamente. Clinicile la care a apelat nu i-au oferit însă șanse. Ca urmare, ajuns la AMT Buiucani, unde a fost investigată și direcționată la Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă „LOW VISION”, care oferă gratuit dispozitive speciale pentru corecția vederii pentru persoane aflate în situația Ecaterinei.

“Îl examinăm pe pacient. Îi apreciem vederea. În funcție de diagnostic, alegem ochelarii potriviți. Dacă nu este posibilă corecția, atunci apelăm la ajutorul Centrului LOW VISION”. Îi eliberăm pacientului o îndreptare, în baza căreia specialiștii de acolo îl consultă suplimentar și îi eliberează dispozitivele de vedere necesare. O dată în an, pacientul revine la centru pentru consultații repetate.  În același timp, noi, la AMT Buiucani, îl monitorizăm și îl examinăm o dată la trei luni, în funcție de gravitatea patologiei”, a explicat medicul oftalmolog Carolina Goraşov.  

În prezent, datorită dispozitivelor de vedere oferite de „LOW VISION”, Ecaterina Mitlina poate să citească, să scrie, să facă diverse activități casnice și chiar să se deplaseze singurică.

“Imaginați-vă că nu vedeți nimic, si când folosești aceste dispozitive vezi în culori. Cu ochiul stâng văd doar umbre, cu cel drept – în jur de 10%. Am o pereche de ochelari pe care îi folosesc pentru a mă deplasa, și altă pereche de ochelari – pentru a citi. Tot pentru lectură și scris, folosesc o lupă specială. De asemenea, am o lupă portativă care iluminează, mai mică, pe care o port mereu cu mine când ies din casă”, a povestit Ecaterina.

Ecaterina Mitlina este recunoscătoare medicilor pentru că i-au oferit șansa să vadă și pentru că o încurajează mereu.

„Sunt mulțumită că în viața mea sunt oameni care mă ajută și mă încurajează. Bunăvoința și inima buna a oamenilor care mă înconjoară îmi ușurează viața. Printre ei este și mediul meu oftalmolog Carolina Goraşov, un înger păzitor pentru mine. Mi-a fost alături de la început și m-a ajutat mereu”, a destăinuit Ecaterina.

Cu toate acestea, Ecaterina Mitlina nu are posibilitatea să lucreze. Din păcate, angajatorii din Republica Moldova nu au ajustat condițiile de muncă la necesitățile persoanelor nevăzătoare, deși legislația națională reglementează această posibilitate.

“Din cauza vederii slabe nu mă angajează nimeni. Ca urmare, mă ocup exclusiv de educația copilului meu. Sunt traducătoare, vorbesc mai multe limbi străine. Îl învăț engleza, româna. Sunt bucuroasă că îi pot oferi cunoștințele mele. Mai știu turcă și germană, când va mai crește, îl voi învăța și aceste limbi”, a relatat Ecaterina.

Ecaterina ne-a mărturisit așteptările nevăzătorilor față de societate și autorități.

“Ne-am dori ca oamenii din preajmă să fie solidari cu noi. Țin minte că am rugat pe cineva să-mi spună numărul troleibuzului, și mi s-a reproșat: Dar ce nu vezi? Și această atitudine doare. De asemenea, ne-am dori locuri de muncă adaptate la necesitățile noastre. Sau, cel puțin, o indemnizație mai mare. În prezent, aceasta este de doar 1900 de lei. În condițiile în care suntem lipsiți de posibilitatea de a lucra, evident, e o indemnizație care nu ne permite nici măcar să supraviețuim”, a spus Ecaterina.

Astăzi, 13 octombrie, marcăm Ziua Internaţională a nevăzătorilor şi a persoanelor cu deficiențe de vedere, pentru a promova solidaritatea față de oamenii care şi-au pierdut vederea și se află într-o situație dificilă.