De ce intoxicațiile cu plumb pot fi fatale pentru copii?
Copiii mici sunt vulnerabili la otrăvirea cu plumb, deoarece absorb de 4-5 ori mai mult plumb ingerat decât adulții. De asemenea, curiozitatea înnăscută îi determină să atingă, să pună în gură și să înghită obiecte, inclusiv cele care conțin plumb sau sunt acoperite cu plumb, cum ar fi pământul contaminat, praful și fulgii din vopseaua cu plumb în descompunere.
Această cale de expunere este amplificată la copiii cu o tulburare psihologică numită pica – pofte persistente și compulsive de a mânca produse nealimentare, inclusiv și vopseaua cu plumb de pe pereți, tocuri de uși și mobilier.
Ajuns în organism, plumbul se răspândește în creier, rinichi, ficat și oase. Din oase, plumbul poate fi eliberat în sânge în timpul sarcinii, expunând astfel și fătul.
Copiii subnutriți sunt cei mai vulnerabili, deoarece corpul lor absoarbe mai mult plumb dacă alți nutrienți, cum ar fi calciul sau fierul, lipsesc.
Efecte asupra sănătății copiilor
La niveluri ridicate de expunere, plumbul atacă creierul și sistemul nervos central, provocând comă, convulsii și chiar moartea. Copiii care supraviețuiesc otrăvirii severe cu plumb pot rămâne cu dizabilități intelectuale și tulburări de comportament. La niveluri mai scăzute de expunere, care nu provoacă simptome evidente, plumbul produce leziuni în mai multe sisteme ale corpului. În special, poate afecta dezvoltarea creierului copiilor, ducând la scăderea coeficientului de inteligență, modificări comportamentale, cum ar fi reducerea timpului de atenție și creșterea comportamentului antisocial și scăderea nivelului educațional. Expunerea la plumb provoacă, de asemenea, anemie, hipertensiune arterială, insuficiență renală, imunotoxicitate și toxicitate pentru organele de reproducere.
Eliminarea treptată a benzinei cu plumb în majoritatea țărilor, concomitent cu alte măsuri de control al plumbului, a dus la o scădere semnificativă a concentrațiilor de plumb din sânge la nivel de populație. Cu toate acestea, doar 45% dintre țări au introdus controale obligatorii asupra vopselei cu plumb.
92 de cazuri de intoxicații acute cu vapori de vopsele au fost înregistrate în Republica Moldova, dintre care 19 în rândul copiilor, în perioada 2016-2021.