AMT Buiucani a demarat procesul de vaccinare împotriva gripei sezoniere
AMT Buiucani a început vaccinarea pacienților din categoriile de risc împotriva gripei sezoniere 2022-2023. În acest scop, asociația a primit din partea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică aproximativ 7000 de vaccinuri.
Potrivit Ministerului Sănătății, vaccinarea antigripală este absolut necesară pentru:
- Copiii și adulții cu boli cronice
Vorbim despre copii și adulți care suferă de: astm bronhic, insuficiență renală, hepatică, respiratorie și cardio-vasculară, diabet zaharat, patologii imunodeficitare, tuberculoză, beneficiari de transplant de organe, copii cu vârsta de 6-36 luni, copii tratați îndelungat cu preparate care conțin acid salicilic.
2. Copiii și adulții din instituții rezidențiale
3. Gravidele
4. Angajații instituțiilor de stat și publice
- Instituții medicale, de sănătate publică și asistență socială;
- Studenți și rezidenți ai Universității de Medicină „Nicolae Testemițanu”;
- Studenți și cadre didactice ai colegiilor de medicină;
- Angajații Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal;
- Polițiștii, militarii, carabinierii;
- Angajații instituțiilor rezidențiale;
- Angajații Aeroportului și Serviciului Situații Excepționale.
Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale. Poate avea consecințe moderate până la severe, conducând uneori chiar la deces. Fiecare sezon de gripă este diferit, și afectează diferit persoanele. Vaccinul gripal oferă cea mai bună protecție impotriva afecțiunii și reduce semnificativ răspândirea virusurilor gripale.
Avantajele vaccinării împotriva gripei sezoniere
- Oferă protecție împotriva gripei.
- Reduce riscul de spitalizare asociat gripei. Un studiu din 2014 a arătat că vaccinul antigripal a redus riscul de internări în secțiile de terapie intensivă în rândul copiilor cu 74% în perioada 2010-2012. Un studiu din 2016 a demonstrat că vaccinul a redus cu 57% numărul spitalizărilor în rândul persoanelor de peste 50 de ani.
- Previne complicațiile în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice.
- Protejează femeile gravide în timpul sarcinii și în perioada de lăuzie.
- Protejează copilul în curs de dezvoltare în decursul sarcinii și după naștere.
- Ameliorează simptomele bolii și scurtează perioada de boală.
Agenția Națională pentru Sănătatea recepționat 218 mii de doze de vaccin antigripal, pentru sezonul 2022-2023. 30 de mii au fost donate Republicii Moldova de către organizația “The TASK FORCE for Global Health”, iar 188 de mii – achiziționate din fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Vaccinurile sunt tetravalente și corespund recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru utilizare în emisfera de nord.