×
Meniu

Experți OMS au instruit lucrătorii medicali ai AMT Buiucani să gestioneze eficient evenimentele adverse post-vaccinare

Lucrătorii medicali ai AMT Buiucani au fost instruiți, în perioada 20-21 octombrie, de către experți naționali și ai OMS în domeniul managementului evenimentelor adverse post-imunizare și contraindicațiilor false la vaccinare.

Specialiștii au prezentat cele mai noi dovezi științifice despre imunizări, au relatat despre percepțiile greșite comune despre vaccinare.

În cadrul instruirii au fost abordate temele:

  • Contraindicații adevărate și false ale vaccinării;
  • Când se vaccinează în siguranță;
  • Pregătirea copiilor către vaccinare;
  • Siguranța vaccinurilor;
  • Managementul evenimentelor;
  • Reacții adverse post imunizări.

Experții au precizat că majoritatea contraindicațiilor, cum ar fi bolile grave, acute (de exemplu, infecție respiratorie acută) sau tratamentul cu medicamente ce conțin steroizi, sunt temporare și vaccinarea trebuie amânată. Astfel de contraindicații se numesc temporare sau relative.

Măsurile de precauție nu reprezintă contraindicații, ci manifestări sau stări de care trebuie să se țină cont atunci când se compară beneficiile și riscurile vaccinării (mai ales dacă beneficiarul are imunitatea slabă sau este însărcinată).

Referitor la siguranța vaccinurilor, experții au menționat că produsele folosite în Programul naţional de imunizări sunt sigure și eficiente. Totuși, orice vaccin, ca și oricare medicament, în unele circumstanţe, poate induce reacții adverse nedorite, care sunt declanșate de procesul de imunizare, teama de imunizare sau de un eveniment de asociere temporală (coincidență) cu imunizarea.

Lecțiile au fost susținute de către Olga Cristea, doctor în științe medicale, conferențiar universitar, Universitatea de Stat de Medicină „Nicolae Testemițanu” și Laura Țurcan, doctor în științe medicale, medic epidemiolog din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Instruiri similare sunt organizate în toate instituțiile medicale primare, în perioada 20 octombrie-4 noiembrie, de către Ministerul Sănătății sub egida OMS cu suportul Uniunii Europene, în cadrul proiectului regional de susținere a procesului de vaccinare din Republica Moldova.