Cum prevenim și tratăm osteoporoza?
Osteoporoza este o boală a scheletului, caracterizată prin scăderea rezistenței oaselor, ceea ce predispune la creșterea riscului de fracturi. Ea este asimptomatică și, de cele mai multe ori, este diagnosticată abia după apariția complicațiilor, adică a fracturilor.
Cea mai bună calitate osoasă se înregistrează în jurul vârstei de 30 ani, atunci putem vorbi de un echilibru perfect între formare și pierdere, adică resorbție osoasă. Începutul pierderii mai însemnate de os începe în jurul vârstei de 50 ani la femei și de 65 de ani la bărbați.
Cauze
Există mai mulți factori de risc care favorizează dezvoltarea bolii. Aceștia sunt nemodificabili și modificabili.
Nemodificabili:
- vârsta – peste 65 de ani;
- sexul feminin;
- antecedente personale de fractură;
- istoric de fractură la rude de gradul întâi.
Modificabili:
- fumat;
- menopauză precoce (înainte de 45 ani);
- indice de masă corporală scăzut (IMC <18-20 kg/m2);
- aport scăzut de calciu;
- corticoterapie;
- alcoolism;
- căderi repetate;
- lipsa activității fizice;
- imobilizare prelungită la pat.
- un aport alimentar scăzut de calciu, vitamina D, proteine;
- scăderea masei musculare;
- declinul hormonilor sexuali.
Simptome
Osteoporoza evoluează fără simptome specifice, este o boală „tăcută” până la apariția fracturii. În unele cazuri pot apărea dureri la nivelul coloanei vertebrale sau la șold. Aceste dureri nu sunt continue, au o intensitate mică și, de obicei, sunt interpretate în contextul altor patologii. Cel mai frecvent, fracturile osteoporotice apar la coloana vertebrală, şold, radiusul distal și humerus.
Prevenire
- Exerciţii regulate pentru menţinerea oaselor şi muşchilor în mişcare;
- O alimentație bogată în nutrienţi pentru sănătatea oaselor (calciu, vitamina D, proteine, dar și expunerea la soare, care asigură o bună asimilare a vitaminei D);
- Un stil de viaţă cu menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase, cu evitarea fumatului şi a consumului de alcool în exces;
- Descoperirea factorilor de risc (precum fracturi anterioare, antecedente familiale de osteoporoză sau medicamente specifice care afectează sănătatea oaselor);
- Testarea şi, dacă este cazul, urmarea unui tratament.
Tratament
Tratamentul osteoporozei include:
- Măsuri non-farmacologice:
- exerciţii fizice: înot, dans, pilates, yoga, stretching;
- evitarea sedentarismului: mersul pe jos în ritm rapid;
- evitarea băuturilor carbogazoase;
- evitarea consumului excesiv de alcool;
- renunțarea la fumat;
- alimentaţie bogată în vitamina D (gălbenuș de ou, pește de apă sărată, legume și fructe proaspete) şi calciu (lactate, fasole, linte).
2. Măsuri farmacologice:
În Republica Moldova persoanele asigurate beneficiază de medicamente compensate pentru tratamentul osteoporozei. Acestea sunt preparatele cu denumirea comună internațională acidum alendronicum. În primele nouă luni ale anului 2022 peste 400 de persoane au beneficiat de astfel de medicamente în valoare de peste 194 de mi de lei.
Sursa: www.medlife.ro; www.cnam.md