×
Meniu

Peste 200 mii de doze de vaccin antigripal sunt disponibile și urmează să fie distribuite instituțiilor medicale primare

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a recepționat 218 mii de doze de vaccin antigripal, pe parcursul lunii octombrie. 30 de mii au fost donate Republicii Moldova de către organizația “The TASK FORCE for Global Health”, iar 188 de mii – achiziționate din fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Vaccinurile sunt tetravalente și corespund recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru utilizare în emisfera de nord.

Preparatele au fost stocate în Depozitul Național de Vaccinuri al ANSP, și urmează să fie distribuite centrelor de sănătate publică teritoriale, de unde va fi transmis, conform planurilor existente de imunizare, în instituțiile medico-sanitare din țară pentru vaccinarea contingentelor profesionale și a grupurilor cu risc sporit de îmbolnăvire.

AMT Buiucani informează că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă, și recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei și infecției COVID-19.

Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale. Poate avea consecințe moderate până la severe, conducând uneori chiar la deces. Fiecare sezon de gripă este diferit, și afectează diferit persoanele. Vaccinul gripal oferă cea mai bună protecție impotriva afecțiunii și reduce semnificativ răspândirea virusurilor gripale.

Pentru cine este recomandată vaccinarea împotriva gripei?

Vaccinarea împotriva gripei este deosebit de importantă pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicații legate de gripă. Vorbim despre:

  • Toți copiii între 6 luni și 4 ani. Sugarii de până la 6 luni sunt, de asemenea, vulnerabili în fața infecției. Ei nu pot primi însă vaccinul antigripal. În schimb, sunt protejați prin vaccinarea persoanelor care au grijă de ei;
  • Persoanele de peste 65 de ani;
  • Femeile însărcinate, cele care planifică o sarcină sau care au nascut recent sau alaptează;
  • Persoanele cu sistem imunitar deprimat de la medicamente sau boli (infecția HIV, boli cardiovasculare, diabet, boli pulmonare);
  • Adulții, adolescenții, copiii care suferă de o boală cronică, administrează aspirină cu regularitate sau au risc să dezvolte Sindromul Reye dacă fac gripă.