Cum păstrăm sănătatea mintală?
Problemele sunt parte din viața noastră. Iar atunci când apar, trebuie să căutăm soluții, dar nu să le evităm, adoptând comportamente auto-distructive. Aceasta susțin psihologii și psihoterapeuții, care ne îndeamnă să facem din viață o prioritate și să acceptăm obiceiuri sănătoase. Iată câteva dintre recomandări:
Apreciaza-te!
Tratează-te cu bunătate și respect, și evită autocritica. Fă-ți timp pentru hobby-urile și proiectele preferate.
Ai grijă de corpul tau
- Fă regulat o activitate fizică;
- Consumă alimente nutritive;
- Dormi suficient;
- Bea suficientă apă;
- Evită fumatul și consumul de alcool;
- Conectează-te cu alți oameni.
Oamenii care au conexiuni familiale sau sociale puternice sunt, în general, mai sănătoși decât cei care nu au o rețea de sprijin.
Daruiește
Oferă din timpul și energia ta pentru a ajuta pe altcineva. Te vei simți bine când faci ceva tangibil pentru a ajuta pe cineva aflat într-o situație grea. În plus, este o modalitate excelentă de a cunoaște oameni noi.
Învață cum să fii rezilient la stres
Înțelege că lucrurile în viață nu se întâmplă mereu în favoarea ta și adaptează-te situației: gândește-te că vei gasi o rezolvare, chiar dacă nu pe moment. Această abilitate, denumită reziliență, este o caracteristică unei sănătăți psihice puternice, care îți permite revenirea din evenimentele neplăcute, reușind să rămâi concentrat, flexibil și productiv în acțiunile tale.
Liniștește-ți mintea
- Petrece timp în natură, meditează, fă exerciții de relaxare, roagă-te.
- Stabilește-ți obiective realiste.
- Decide ce vrei să realizezi profesional și personal, și stabilește pașii de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele.
- Țintește departe, însa fii realist și nu te suprasolicita. Vei avea un sentiment extraordinar de realizare și valoare de sine pe măsură ce progresezi în proiectul tău.
- Fii creativ.Deși rutina ne face mai eficienți și crește senzația de securitate și siguranță, mici schimbări de ritm și de activități vor rupe și vor însufleți monotonia.
- Evită alcoolul și alte droguri.
- Solicită ajutor profesional.
Să apelezi la ajutorul unui profesionist (psiholog sau medic psihiatru) este o dovadă de putere – nu o slăbiciune. Și este important să reții că tratamentul tulburărilor mintale este eficient. Persoanele care primesc îngrijire adecvată se pot vindeca complet sau își pot îmbunătăți semnificativ simptomele, și pot trăi o viațăîmplinită, bogată în satisfacții.
Sursa: www.reginamaria.ro