×
Meniu

Octombrie roz: Stadiile cancerului mamar

Stadiul cancerului de sân este stabilit  în funcție de dimensiunea tumorii, de nivelul de afectare a ganglionilor limfatici și de răspândire a celulelor maligne în alte regiuni ale organismului.

Stadiul 0

Este cel în care sunt prezente celule maligne în interiorul ductelor mamare din sân, dar nu există invazie în țesutul mamar normal adiacent.

Stadiul I

În primul substadiu, tumora primară are o lațime de doi centimetri sau mai puțin, iar ganglionii limfatici nu sunt afectați. În cel de al doilea substadiu, celulele maligne sunt prezente în ganglionii limfatici din apropiere, sau fie nu există nicio tumoră la sân, fie aceasta este mai mică de doi centimetri.

Stadiul II

În primul substadiu, tumora este mai mică de doi centimetri, și s-a răspândit la 1-3 ganglioni limfatici din apropiere sau este cuprinsă între 2-5 centimetri, dar nu a prins niciun ganglion limfatic. În al doilea substadiu, tumora are dimensiunile cuprinse intre 2-5 centimetri.

Stadiul III

Are trei substadii. În primul – există 4-9 ganglioni axilari sau au migrat în ganglionii limfatici mamari interni. Al doilea – tumora a invadat peretele sau pielea toracică și până la cel mult nouă ganglioni. Al treilea – celulele maligne sunt prezente în 10 sau mai mulți ganglioni axilari.

Stadiul IV

Indică prezența metastazelor viscerale, indiferent de marimea tumorii primare sau de invazia ganglionilor limfatici.

Tratamentul cancerului mamar în funcție de stadiu

În stadiu incipient (0-II), tumoarea este eliminată prin intervenție chirurgicală. Înainte de operație însă,  multe paciente primesc și tratament neoadjuvant sistemic.

În stadiu avansat (II-IV), tratamentul pentru cancerul de sân avansat începe cu terapii sistemice. Tumoarea avansată local poate fi operabilă sau neoperabilă, ca urmare intervenţia chirurgicală este efectuată după administrarea tratamentului sistemic.

Când este indicată extirparea sânului (mastectomia)?

Mastectomia este singura opțiune de tratament pentru cancerul mamar în următoarele situații:

  • Cancer ductal extins;
  • Cancer mamar stadiul III;
  • Cancer recurent;
  • Boala Paget a sânului (formă de cancer care afectează mamelonul și areola);
  • Mai multe tumori canceroase la un sân;
  • Microcalcificările extinse la nivelul sânului;
  • Mutații genetice care cresc riscul de recidivă;
  • Tumoarea canceroasă este foarte mare;
  • Radioterapia nu este recomandată.

Sursa: www.reginamaria.ro; www.institutulsanului.ro; www.esmo.org