Boli provocate de consumul de alcool – de la depresie până la infarct
Consumul abuziv de alcool afectează toate organele, pe termen de lungă durată, provocând zeci de boli. Excesul de alcool rămâne în sânge, așa cum organismul nu are capacitatea să metabolizeze o cantitate mare. Inima recirculă alcoolul din sânge prin sistemul cardiovascular, determinând o serie de modificări la nivelul organelor.
Cele mai răspândite boli, declanșate de consumul excesiv de alcool, sunt:
Boala hepatică – alcoolul este metabolizat, in mare parte, de ficat. Pentru început, aceasta poate cauza steatoza hepatică alcoolică, caracterizată de acumularea grăsimilor în exces la nivelul ficatului. Din cauza inflamației, pe termen lung, boala provoacă hepatita alcoolică, iar ulterior, fibroza hepatică. În timp, aceasta poate evolua în ciroză hepatică, care poate fi tratată prin transplant de ficat.
Anemie – consumul îndelungat de alcool determină scăderea numărului de globule roșii din sânge, fapt care duce la instalarea anemiei.
Boli cardiovasculare – alcoolul favorizează formarea unui cheag de sânge, care poate provoca un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Hipertensiunea arterială și angina pectorală sunt alte posibile complicații ale alcoolului consumat in exces.
Boli gastrointestinale – alcoolul provoacă refluxul gastroesofagian, gastrita și ulcerul. Alcoolul afectează secrețiile gastrice și poate întârzia digestia.
Pancreatita – consumul de alcool inflamează pancreasul, determinând instalarea pancreatitei.
Osteoporoza – consumul abuziv de alcool, mai ales în perioada adolescenței și tinereții, crește riscul de osteoporoză. Alcoolul afectează nivelul de calciu si vitamina D din organism, stimulând eliberarea de cortizol (hormonul de stres), afectând structura osoasă.
Depresie – depresia poate cauza dependenta de alcool, dar și alcoolismul poate declanșa depresia. Studiile arată o asociere clara între cele doua boli.
Suplimentar, consumul de alcool în exces este una dintre cauzele accidentelor rutiere, violenței și sinuciderilor. De asemenea, alcoolul este responsabil pentru fiecare al 4-lea deces la vârsta de 20-24 de ani.
Factorii de risc care declanșează dependența de alcool
Au fost identificate o varietate de factori individuali și sociali care influențează nivelul și modelul de consum al alcoolului.
- Nivelul de dezvoltare economică;
- Cultura;
- Normele sociale;
- Disponibilitatea alcoolului;
- Vârsta și sexul;
- Circumstanțele familiale;
- Statutul socio-economic;
- Nivelul de educație.
În Republica Moldova, șase din zece persoane sunt consumatoare de alcool, arătă datele preliminare ale Studiului național al gospodăriilor privind prevalența factorilor de risc ai bolilor netransmisibile. Bărbații consumă mai mult decât femeile și situația este similară în toate grupele de vârstă. De menționat că, unul din patru decese (26,1%) este asociat consumului de alcool.