Doi morți și doi bolnavi în stare gravă la spital din cauza malariei. Recomandări pentru populație
Patru persoane au fost diagnosticate cu malarie, pe parcursul lunilor iulie-august 2022. Doi dintre bolnavi au decedat, iar doi se află în stare gravă la spital. Cel de-al doilea caz de deces a fost raportat miercuri, 17 august, de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Este vorba despre un tânăr de 26 de ani.
Unul dintre decedați a fost un cetățean ucrainean refugiat în Republica Moldova. Toți patru au revenit din Africa de Vest, unde au activat în domeniul construcțiilor și IT, pentru o scurtă perioadă.
“Pacienții nu au fost informați privind riscurile posibile pentru sănătate și viață, ignorând tratamentul profilactic antimalaric necesar în țările endemice la malarie. Totodată, tratamentului specific a fost cu aplicat întârziere”, au concluzionat specialiștii Direcției generale asistență socială și sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, în urma investigării cazurilor de malarie.
AMT Buiucani amintește că malaria poate fi prevenită şi tratată dacă sunt respectate cinci principii de protecție recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății:
- Conștientizarea riscului de răspândire a malariei în țările care urmează să călătoriți, perioada de incubație și simptomele bolii.
- Întreprinderea măsurilor de protejare a mușcăturilor de țânțar (repelenți, protecție mecanică, etc.).
- Administrarea tratamentului specific antimalaric, conform recomandărilor specialiștilor din sănătate.
- Adresarea după asistență medicală la apariția primelor semne de boală pentru stabilirea diagnosticului precoce și a tratamentului eficace.
- Evitarea activitățile în aer liber în apropierea locurilor de reproducere a țânțarilor, (lacuri, iazuri sau zone mlăștinoase), mai ales seara târziu și noaptea.
Prevenirea malariei
AMT Buiucani precizează că persoanele care urmează să plece în țări endemice la malarie, trebuie să administreze tratament profilactic antimalaric cu 2 săptămâni până la plecare, pe tot parcursul aflării în zona endemică și 4 săptămâni după părăsirea ei. Simptomele se caracterizează prin: febră înaltă, frisoane, dureri de cap, etc. La apariția febrei, este necesar de a solicita ajutor medical.
Responsabilitățile angajatorilor
Companiile care angajează personal în zone endemice la malarie, indiferent de durata deplasării, sunt obligate:
- Să informeze angajații despre riscurile pentru sănătate la care sunt supuși pe perioada aflării în aceste zone și modul de prevenire;
- Să asigure tratamentul profilactic antimalaric conform recomandărilor OMS.
Republica Moldova este o țară liberă de malarie indigenă, mai bine de jumătate de secol. Periodic sunt însă înregistrate cazuri de malarie cu statut de import. În perioada 2019-2021, 7 persoane au fost diagnosticate cu malarie. Din cauza climei temperate, prezenței țânțarilor din genul Anopheles, migrației intense a populației, inclusiv în zonele endemice, Republica Moldova se află în rândul ţărilor cu risc sporit de transmitere a malariei.