×
Meniu

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmată în Moldova

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmată în Republica Moldova, a anunțat Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Autoritatea a expediat Institutului de virusologie din Berlin Charité, Germania, 40 de probe, selectate din diferite regiuni ale țării, în perioada iunie — iulie 2022.

Conform rezultatelor, în toate 40 de probe expediate a fost determinat virusul SARS-CoV-2, varianta Omicron, cu diferite tipuri sublineage (BA.5.2.1; BA.5.1; BA.2.12.1; BA.5.2 și BA.2.9).

ANSP precizează că există dificultăți tehnice cu privire la achiziționarea reagenților necesari pentru efectuarea secvențierii în cazurile confirmate de SARS-CoV-2, din cauza războiului din Ucraina. Procedura de achiziție a fost inițiată în luna februarie 2022. Consumabilele de laborator au fost deja recepționate și urmează livrarea reagenților.

Autoritatea recomandă cetățenilor să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2, procedura fiind cea mai sigură și eficientă metodă pentru a preveni complicațiile bolii și decesul. Vaccinurile împotriva COVID-19, disponibile în Republica Moldova, sunt eficiente împotriva noilor tulpini ale virusului.

De asemenea, ANSP îndeamnă populația să respecte măsurile de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19:

-purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, centre comerciale și magazine;

-respectarea distanței fizice între persoane de, cel puțin, un metru;

-respectarea regulilor de igienă a mâinilor;

-respectarea regulilor de igienă respiratorie;

-asigurarea respectării măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise;

-adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistenta medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19.

OMS a clasificat varianta Omicron a COVID-19 drept una îngrijorătoare, în baza dovezilor care demonstrează că are mai multe mutații și se răspândește mult mai rapid decât varianta Delta, timpul de dublare fiind de 2-3 zile. Totuși, formele de boală provocate de Omicron au un risc mai redus de spitalizare, decât cele cauzate de tulpina Delta.