Impactul consumului de droguri asupra organelor interne
Nu există niciun organ care să supraviețuiască în urma consumului de droguri. Aceste substanțe au efecte extrem de nocive asupra întregului organism. Sănătatea psihică și fizică deteriorată este greu de recuperat, iar în multe cazuri – chiar imposibil. Mai jos vă prezentăm efectele narcoticelor asupra organelor.
Efectele asupra sistemului cardiovascular
Metamfetaminele induc o tensiune arterială ridicată care poate determina spargerea vaselor de sânge și poate provoca un accident vascular cerebral. Drogurile injectabile distrug venele și pot produce infecții bacteriene ale vaselor de sânge si ale valvelor inimii. Consumul de Ecstasy provoacă bătăi neregulate ale inimii sau chiar insuficiență cardiacă. Abuzul de steroizi anabolici crește nivelul colesterolului „rău” și reduce nivelul colesterolului „bun”. În consecință, crește riscul apariției unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral.
Efectele asupra sistemului respirator
Inhalarea pe nas a drogurilor, cum ar fi heroina sau cocaina, descompune țesutul nazal. Pe termen de lungă durată, țesutul nazal care separa pasajele nazale poate fi perforat. Totodată „ierburile”, de multe ori, produc sincope în respirație.
Efectele asupra sistemului gastrointestinal
Cocaina, heroina, analgezice și ierburile irită stomacul și pot provoca vărsături. De asemenea, cocaina declanșează dureri abdominale. Heroina, provoacă, frecvent, constipație.
Efectele asupra rinichilor
Cocaina și heroina pot afecta iremediabil rinichii, fiind necesară dializa sau transplantul de rinichi. Consumul de droguri combinate supraîncălzesc corpul, deteriorează mușchii și eliberează substanțe toxice în circuitul sanguin. În încercarea de a le filtra, rinichii se deteriorează.
Efectele asupra ficatului
Drogurile, precum inhalantele, suprasolicită ficatul și pot cauza deteriorarea celulelor hepatice sau chiar insuficiență hepatică. Consumul de droguri injectabile crește riscul îmbolnăvirii cu hepatita virală. Utilizarea steroizilor poate contribui la apariția cancerului la ficat.
Efectele asupra sistemului nervos
Drogurile precum cocaina, inhalantele și metamfetamina pot provoca modificări ale țesutului cerebral. Din această cauză, apare paranoia, depresia, halucinația. O singura doza cu un halucinogen, poate afecta funcția motorie și provoca crize imediate de anxietate și pierderi de memorie. La doze mari, apare riscul de convulsii, contracții musculare severe și stări de psihoza similare cu schizofrenia. Pe termen lung, este posibil să apară probleme de vorbire, pierderi de memorie, gânduri de suicid, depresie, sau izolare socială.
Efectele asupra mușchilor și oaselor
Utilizarea de steroizi anabolici, atunci când organismul este încă în creștere poate opri dezvoltarea scheletului. Inhalantele și Ecstasy provoacă crampe musculare și stare de slăbiciune. Drogurile inhalante descompun teaca de mielina care protejează fibrele nervoase, cauzând spasme musculare.
Sursa: www.instituțiimedicale.ro