Cum îi obișnuim pe pacienți să vină la medic fără mită și cadouri?
Când vorbim despre fenomenul corupției în sistemul medical, ne gândim imediat la plățile informale. Aceasta este, cum obișnuim să spunem, ”vârful aisbergului”. Administrarea ineficientă a instituției medicale și lipsa mecanismelor de denunțare a tentativelor de corupție atât din partea angajaților, cât și a pacienților sunt rădăcinile fenomenului.
Acesta este mesajul pe care Ion Pruteanu, șeful Direcției educație Anticorupție din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), l-a transmis astăzi lucrătorilor medicali ai AMT Buiucani, în timpul unei lecții publice pe tema: „Măsurile de asigurare a integrității instituționale și profesionale în sistemul medical”.
Doar identificarea factorilor care alimentează corupția într-o instituție medicală nu este suficientă. Este obligatoriu să fie implementate măsuri de asigurare a integrității instituționale, printre care: angajarea și promovarea în bază de merite, declararea conflictului de interese, declararea averii și a cadourilor primite, denunțarea influențelor necorespunzătoare, denunțarea manifestărilor de corupție și protecția avertizorilor de integritate.
“Nedenunțarea influențelor necorespunzătoare nu este infracțiune, dar e sancționată. Asta se întâmplă atunci când suntem rugați să închidem ochii la acțiuni ilegale. Sarcina Dumneavoastră este să raportați astfel de situații”, a explicat Ion Pruteanu.
Ion Pruteanu le-a reamintit lucrătorilor medicali că acceptarea cadourilor din partea pacienților, de asemenea, încalcă principiul integrității și alimentează fenomenul corupției.
“Pentru a îmbunătăți imaginea instituției medicale, trebuie refuzată mita propusă de pacienți. Dacă sunt insistenți, atunci anunțați CNA. Referitor la regimul cadourilor, de asemenea, nu le acceptați. Înregistrați cazul în registru, iar în decurs de 3 zile reclamați-l la CNA. Autoritatea va verifica dacă darul a fost solicitat de lucrătorul medical sau oferit de pacient”, a menționat Ion Pruteanu .
Lecția publică „Măsurile de asigurare a integrității instituționale și profesionale în sistemul medical” reprezintă o acțiune comună a Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului municipal Chișinău și CNA, desfășurată în conformitate cu „Planul local anticorupție” implementat de Primăria Chișinău.