Cum ne pregătim de o călătorie cu mașina pe distanțe lungi? Sfaturi de la medicul de familie Diana Echim
Vara și-a intrat pe deplin în drepturi, iar mulți dintre noi evadează la mare sau la munte cu mașina. Avantajele sunt evidente: avem libertate de deplasare, suficient spațiu pentru bagaje și mai mult confort. Totuși, o călătorie cu automobilul pe distanțe lungi are și dezavantaje: obosim, deoarece conducem mai multe ore, nu avem posibilitatea să ne odihnim eficient, putem avea stare generală de rău și chiar riscăm să facem toxinfecții alimentare.
Pentru a evita experiențele neplăcute care pot interveni în decursul unei escapade îndelungate cu mașina, sau cel puțin pentru a le depăși cu ușurință, este important să avem la îndemână lucrurile necesare, inclusiv medicație și alimentele sigure. Vă prezentăm mai jos câteva recomandări pregătite, în acest scop, de către medicul de familie Diana Echim, din cadrul Centrului Medicilor de Familie nr. 6, AMT Buiucani.
Aprovizionați-vă cu apă
Aprovizionați-vă cu o cantitate mai mare de apă decât folosiți de obicei. Există riscul să aveți o defecțiune la mașină, și să fiți nevoiți să stați în pană mai multe ore. De asemenea, se poate întâmpla ca benzinăriile amplasate pe autostrăzi să nu dispună de magazine.
Consumați alimente neperisabile
Vă recomand sandwich-uri făcute din produse nealterabile ( pâine, frunze de salată, cașcavaluri), legume, fructe, alune , biscuiți. Evitați la drum lung produsele acidolactice, iaurturile, carnea, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.
Pregătiți cu atenție trusa medicală
Trusa de prim ajutor trebuie să conțină, pe lângă medicamentele de uz general – dezinfectante, plasture, bandaje, etc. și preparate prescrise de medicul de familie pentru controlul bolilor cronice sau pentru remedierea durerii provocate de afecțiuni minore. La drum lung, chiar și o persoană sănătoasă poate suferi cefalee, dureri de dinți, guturai, rău de mașină. De aceea, vă recomand să completați trusa medicală și cu antalgice, antipiretice, soluții pentru rehidratare, un antiinfecțios pentru diaree, antacide, un unguent antiinflamator pentru traume, entorse, spray-uri pentru mușcătură de țînțari. Dacă plecați în vacanță cu copiii, nu uitați să includeți și medicamentele pediatrice, iar dacă va fi necesar să le administrați – să respectați dozele indicate în prospect.
Nu uitați de rețeta medicală
Dacă urmați tratamente cu preparate de tipul sedativelor, tranchilizantelor sau opioidelor, puneți în trusa medicală și rețeta eliberată de medicul de familie sau specialist. În lipsa acesteia, există riscul să vi se interzică intrarea într-o țară străină. De asemenea, este bine să aveți și o concluzie medicală, dacă faceți un tratament injectabil și aveți seringi și ace. Și nu uitați: medicamentele trebuie păstrate la temperaturi indicate pe cutie şi să fie inaccesibile pentru copii.