×
Meniu

Ziua Mondială fără tutun: Salvează mediul, renunță la fumat!

Cu prilejul Zilei Mondiale fără tutun, marcată astăzi în întreaga lume, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ne atenționează că industria tutunului distruge iremediabil mediul înconjurător și ne îndeamnă să oprim acest flagel renunțând la fumat.

Potrivit OMS, industria tutunului generează, în fiecare an, 84 de megatone de dioxid de carbon. Aproximativ 3,5 milioane de hectare de teren agricol sunt distruse, în fiecare an, pentru a cultiva tutun. Defrișările pentru plantațiile de tutun contribuie la degradarea solului și reduce capacitatea de a cultiva alte culturi și vegetație.

În același timp, consumul de tutun este asociat cu o povară umană și economică substanțială. Fumatul este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, boli respiratorii, cancer, diabet, hipertensiune arterială și multe altele, omorând, în fiecare an, peste 8 milioane de oameni din întreaga lume, dintre care 1,2 milioane de decese sunt cauzate de expunerea la fumul de tutun.

Cum afectează mediul industria tutunului?

Distruge solul. Aproximativ 200.000 de hectare de teren sunt defrișate anual pentru cultivarea și uscarea tutunului,  contribuind astfel la creșterea gazelor cu efect de seră. Reabilitarea solului după cultivarea tutunului necesită cheltuieli de milioane de dolari, în fiecare an.

Irosește apa. Procesul de producere al unei singure țigări necesită aproximativ 3,7 litri de apă, aceasta incluzând creșterea, fabricarea, distribuția, utilizarea și eliminarea. Cultivarea tutunului epuizează pânzele freatice.

Generează emisii de CO2. Producerea tutunului contribuie anual cu aproape 84 de milioane de tone de emisii de CO 2 .  Fumul de tutun contribuie la niveluri mai ridicate de poluare a aerului și conține trei tipuri de gaze cu efect de seră: dioxid de carbon, metan și oxizi de azot.

Generează deșeuri. În urma producerii și consumului de tutun sunt generate aproximativ 25 de milioane de tone de deșeuri, în fiecare an. Există peste 7.000 de substanțe chimice eliberate în mediu în urma utilizării unei țigări – dintre care 70 sunt cancerigeni cunoscuți. Aproximativ 4,5 trilioane de țigări sunt aruncate în mediu în fiecare an. Aproape toate țigările comerciale au atașat un filtru de acetat de celuloză, care constituie o sursă de contaminare a mediului cu microplastice. Inclusiv și aruncarea cartuşelor şi bateriilor pentru ţigări electronice reprezintă o preocupare majoră pentru mediu.