Ministerul Sănătății: Vom lupta cu înverșunare împotriva plăților informale
O campanie de prevenire a corupției în instituțiile medicale a fost lansată joi, 5 mai, de Ministerul Sănătății și Centrul Național Anticorupție. Pacienții asigurați medical sunt informați că nu trebuie să achite pentru serviciile medicale acoperite de poliță și nici pentru medicamentele compensate parțial sau integral din fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
„Contractele dintre CNAM și instituțiile medico-sanitare nu prevăd coplată. Respectiv, cetățeanul nu trebuie să ofere bani pentru asistența medicală primită dacă are asigurare medicală și respectă pașii de acces la serviciile medicale”, a explicat directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că nu va permite ca sistemul medical să fie discreditat din cauza fenomenului plăților informale, promovat de unii angajați.
“Cel mai urât lucru cu care voi lupta cu înverșunare sunt plățile informale, care sunt înjositoare și lasă o pată extraordinar de mare asupra muncii pe care o face fiecare angajat medical, distruge respectul societății față de noi, de medici și alți angajați medicali. Vă invit să nu acceptați plățile informale, să fiți demni și mândri de profesia pe care ați ales-o”.
Ministerul Sănătății va fi ajutat să combată fenomenul plăților informale în instituțiile medicale de Centrul Național Anticorupție, a menționat directorul Iulian Rusu.
“Vom investiga incidentele de corupție care pun în pericol sănătatea oamenilor. Or, câștigurile personale ilegale și utilizarea neconformă a resurselor, mai cu seamă în domeniul sănătății, reprezintă o amenințare la viața noastră, iar acest lucru este inacceptabil”.
Campania de informare „Integritate pentru Sănătate” este desfășurată în cadrul proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.