De ce este necesar să ne vaccinăm?
Vaccinurile previn boli care ar putea cauza probleme serioase de sănătate, handicap permanent sau chiar moartea.
Spre deosebire de tratamente, vaccinurile sunt administrate oamenilor sănătoși, ca să nu se îmbolnăvească. De aceea, beneficiile pe termen lung ale vaccinării nu sunt poate evidente imediat.
Datorită vaccinurilor, multe boli infecțioase sunt astăzi foarte rare. Dacă oamenii ar înceta să se mai vaccineze, multe din aceste boli și epidemiile asociate ar putea reveni.
Eficacitatea unui vaccin constă în faptul că poate preveni o anumită boală. Totuși, la fel ca medicamentele, nici vaccinurile nu sunt 100 % eficace la toate persoanele vaccinate. Eficacitatea lor la o persoană depinde de mai mulți factori:
- vârsta
- boli concomitente
- contactul anterior cu infecția
- modul de administrare a vaccinului
- vaccinul administrat
De exemplu, vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) este foarte eficace în prevenirea acestor boli. În mod obișnuit, oferă protecție toată viața, având o eficacitate de 97-99 % la copiii sănătoși care primesc două doze de vaccin.
În unele situații însă, o persoană poate să se îmbolnăvească repetat, chiar și după ce a primit dozele recomandate de vaccin, deoarece organismul nu i-a asigurat un nivel suficient de protecție sau fiindcă imunitatea i-a scăzut în de-a lungul timpului. Totuși, în astfel de cazuri simptomele sunt mai ușoare. De asemenea, este mai puțin probabil să transmită altora boala.
Cum acționează vaccinurile?
Vaccinurile acționează stimulând un răspuns din partea sistemului imunitar la un virus sau la o bacterie. Acestea conțin o formă slăbită sau inactivată a unui virus sau a unei bacterii sau o mică parte dintr-un virus sau o bacterie, care nu poate cauza boala, numită antigen.
Când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul imunitar identifică antigenul ca fiind străin. Celulele imunitare sunt astfel activate ca să omoare virusul sau bacteria care cauzează boala și să producă anticorpi împotriva virusului sau bacteriei. De asemenea, se activează și celulele imunitare – numite celule T și celule B – din sânge, din măduvă și din întregul corp.
Ulterior, dacă o persoană intră în contact cu virusul sau cu bacteria, sistemul imunitar își va aminti de acesta/aceasta și va produce rapid anticorpii potriviți. Astfel, persoana este protejată împotriva bolii.
Diferite vaccinuri induc diferite niveluri de protecție. Unele vaccinuri pot proteja împotriva unei boli doar o perioadă scurtă și pot necesita doze de rapel, la altele imunitatea durează toată viața.