×
Meniu

OMS ne atenționează: Cum va arată planeta, așa va fi și sănătatea noastră

În cadrul ediției din acest an a Zilei Mondiale a Sănătății suntem îndeamnați să protejăm aerul, apa și hrana, pentru a ne asigura un viitor sănătos. ,,Planeta noastră – Sănătatea noastră” – este sloganul campaniei promovat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 13 000 000 de persoane mor, în fiecare an, în întreaga lume din cauza mediului poluat.

Peste 90% dintre oameni respiră aer nesănătos, rezultat din arderea combustibililor fosili. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor și apa infestată afectează sănătatea întregii populații.

Producerea alimentelor și băuturile ultraprocesate produc o treime din emisiile de gaze cu efect de sera. Iar consumul lor –  provoacă obezitate, favorizând cancerul și bolile de inimă.

Prin campania ,,Planeta noastra, Sanatatea noastra’’, OMS îndeamnă guvernele și cetățenii să întreprindă măsuri pentru a proteja sănătatea planetei.

Numai prin reducerea poluării aerului am putea salva aproximativ un milion de vieți pe an în întreaga lume. Iar evitarea celor mai grave impacturi asupra climei ar putea ajuta la prevenirea a 250.000 de decese, suplimentar.

Valoarea câștigurilor pentru sănătate din reducerea emisiilor de carbon ar fi de aproximativ dublu față de costul global al implementării măsurilor de atenuare a emisiilor de carbon. În 2018, poluarea aerului de la combustibili fosili a cauzat costuri economice și de sănătate de 2,9 trilioane de dolari, aproximativ 8 miliarde de dolari pe zi.

Ce pot face cetățenii?

Protejarea sănătății planetei este o responsabilitate comună: a guvernelor, autorităților publice locale, a lucrătorilor medicali și a fiecărui cetățean. Ce putem face, în fiecare zi, în acest scop? Iată ce recomandă OMS:

  • Distribuirea mesajului: planeta noastră, sănătatea noastră.
  • Solicitarea acțiunilor climatice pentru protejarea sănătății.
  • A acționa, inspira pe alții  prin:
  • Mersul pe jos sau cu bicicleta la serviciu cel puțin o zi pe săptămână. Alegerea transportului public.
  • Schimbarea la un furnizor de energie regenerabilă;  să nu încălzim camerele peste 21,5 C°; stingerea luminii.
  • Cumpărarea alimentelor proaspete de la producătorii locali și evitarea alimentelor și băuturilor procesate.
  • Abandonarea fumatului.
  • Folosirea pungilor reciclabile.

Și să nu uităm: Cum arată planeta noastră, așa va fi și sănătatea noastră!

Sursa: Organizația Mondială a Sănătății