Cum să vorbiți copiilor despre vaccinul împotriva COVID-19?
Știrile despre vaccinurile împotriva COVID-19 ne inundă rutina zilnică și este firesc ca copiii să aibă întrebări referitor la vaccinuri. Mai jos vă prezentăm câteva sfaturi pentru a vă ajuta să explicați copiilor, în termeni simpli și liniștitori, despre acest subiect important.
Asigurați-vă că sunteți la curent cu informația actualizată
Înainte de a discuta cu copiii despre vaccinurile împotriva COVID-19, este important ca dvs. să le înțelegeți. Informații actualizate despre procesul de vaccinare, le găsiți pe: www.vaccinare.gov.md sau www.ms.gov.md
Întrebați și ascultați
Propuneți copilului să vă împărtășească ceea ce a auzit despre vaccinurile împotriva COVID-19 și ascultați răspunsurile. Este important să manifestați interes și să acordați toată atenția oricăror temeri ale sale. Fiți răbdător, pandemia și dezinformarea au cauzat fiecăruia o multitudine de griji și incertitudine. Spuneți-i că poate mereu să vorbească cu dvs. sau cu un alt adult de încredere (spre exemplu, un profesor) despre ceea ce îl preocupă.
Fiți sinceri cu ei
Copiii au dreptul să cunoască ce se întâmplă, însă acest lucru ar trebui să fie explicat într-o manieră corespunzătoare vârstei. Țineți minte că copiii preiau indicii emoționali de la adulți, chiar dacă vă faceți griji pentru copilul dvs. știind că acesta s-ar putea simți incomod, încercați să nu împărtășiți temerile dvs. cu el. Jocul ar putea fi un instrument util pentru depășirea emoțiilor dificile ale celor mici. Dacă copilul dvs. pare anxios, încercați să desenați împreună sau să-i analizați sentimentele printr-un joc de simulare.
Răspundeți la întrebările lor
Aici sunt câteva răspunsuri prietenoase copilului pe care să le aveți ca rezervă pentru întrebările referitor la vaccinurile împotriva COVID-19:
Ce este un vaccin?
Vaccinul este ca un scut care te protejează împotriva unei boli.
Cum funcționează vaccinurile?
Vaccinurile îți învață corpul cum să învingă boala. Acest lucru se întâmplă prin introducerea unei părți mici de microb care cauzează boala, pentru ca corpul tău să învețe cum să o învingă. Astfel, dacă vreodată intri în contact cu boala, corpul tău va ști exact ce trebuie să facă ca să prevină îmbolnăvirea.
Sunt vaccinurile sigure?
Da, vaccinurile sunt foarte sigure! Milioane de copii (și adulți!) se vaccinează în fiecare an, fapt care îi ajută să se protejeze contra multor boli. Când ne vaccinăm, putem avea febră sau mici dureri, însă acestea nu durează mult. Aceste semne ne arată că vaccinul își face efectul și că corpul tău își construiește acea protecție de care are nevoie pentru a lupta cu boala.
Când pot să mă vaccinez împotriva COVID-19?
Toți copiii, începând cu vârsta de 12 ani se pot vaccina în Republica Moldova. În acest scop, este utilizat vaccinul Pfizer/ BioNTech/Comirnaty, prin administrarea a două doze la un interval de 21 de zile.
Mă tem de injecții! Va trebui să mi se administreze o injecție?
Înțeleg cum te simți, dar iată cum stau lucrurile: Totul va fi gata cât ai clipi! Vei simți o înțepătură rapidă și atât, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor vaccinuri pe care le-ai făcut.
Rețineți! Dacă nu știți răspunsul, nu ghiciți. Informați-vă din surse oficiale: www.vaccinare.gov.md, www.ms.gov.md, www.ansp.gov.md, www.covidinfo.gov.md
Sursa: unicef.org/moldova