Părinții sunt îndemnați să-și vaccineze copiii împotriva poliomielitei, rujeolei și rubeolei
În contextul fluxului mare de refugiați, există riscul apariției și răspândirii pe teritoriul Republicii Moldova a poliomielitei, rujeolei și rubeolei, atenționează specialiștii în domeniul sănătății publice. În aceste împrejurări nefavorabile, IMSP AMT Buiucani îndeamnă părinții să-și vaccineze copiii împotriva infecțiilor respective. În același timp, instituția a aprobat implementarea măsurilor suplimentare de control al poliomielitei, rujeolei și rubeolei.
Ce este poliomielita?
Poliomielita este o boală infecțioasă provocată de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor). Aceasta este de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă, dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă. Vaccinul împotriva poliomielitei trebuie efectuat la 6 luni, apoi la 2 ani și apoi la 7 ani. Deși Europa a fost declarată în 2002 drept o regiune în care poliomielita a fost eradicată, în 2018 au fost depistate noi cazuri în România, Ucraina și Bosnia și Herțegovina.
Ce este rujeola?
Rujeola sau pojarul, aşa cum este numită în popor, este una dintre bolile contagioase care provoacă cele mai multe decese în rândul copiilor mici. Singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea. Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Vaccinul trebuie administrat la 1 an, 6-7 ani și la 15-16 ani.
Precizăm că, vaccinurile sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie. În cadrul instituțiilor medicale primare, serviciile de imunizare sunt prestate fără întreruperi.
Republica Moldova beneficiază de vaccinuri de calitate verificată, procurate prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), care gestionează, urmărește și controlează achiziția de vaccinuri.
În ultimii 60 de ani, imunizarea a salvat viața mai multor copii decât orice altă intervenție medicală. Republica Moldova se numără printre cele 33 de țări care au eliminat cu succes rujeola și rubeola indigenă. De asemenea, a fost eliminată poliomielita și a fost menținut statutul de țară liberă de această infecție.