×
Meniu

Utilizați cu atenție produsele care conțin substanțe chimice. Provoacă intoxicații periculoase pentru viață

Pe parcursul anului trecut, a crescut numărul pacienților cu intoxicații acute provocate de utilizarea neadecvată sau ingerarea din greșeală a produselor care conțin substanțe chimice. Vorbim despre medicamente, produse de ardere, alcool, droguri, soluții chimice lichide sau bazice, pesticide etc. Din numărul total de intoxicații acute, 83 la sută au fost provocate de medicamente, iar 73 la sută – de alcool.

Ce înseamnă produs chimic?

Orice medicament, detergent lichid sau solid, spray, alcool, produse pentru tratarea animalelor, care are capacități de a produce dereglări ale organelor și sistemelor din organismul uman, adică poate duce la îmbolnăvirea persoanei. Daca sunt utilizate pentru alt scop decât cel destinat, provoacă intoxicații.

Ce înseamnă intoxicație?

Intoxicația este о boală provocată de un produs chimic care a intrat în organism prin înghițire, respirare sau prin piele într-o cantitate mare, în doză unică sau în doze repetate, pe parcursul unei perioade mai îndelungate, și dereglează funcționarea organelor.

Care sunt simptomele intoxicației cu substanțe chimice?

  • Greață, vomă;
  • Transpirație rece, frisoane;
  • Convulsii;
  • Tulburări ale respirației;
  • Creșterea ritmului cardiac sau stop cardiac, letargie bruscă și somnolență, un mod ciudat de comportament;
  • Durere abdominală, cefalee, amețeli;
  • Salivare sau lăcrimare;
  • Îngustarea sau dilatarea pupilelor.

Ce puteți face până la sosirea ambulanței?

  1. Dacă substanța toxică a pătruns prin piele: este necesar să dezbrăcați victima cât mai rapid și să clătiți cu apă din abundență zonele afectate de otravă. Este recomandat să fie utilizate mănușile de cauciuc, astfel încât substanțele chimice să nu ajungă pe pielea persoanei care oferă ajutorul. De asemenea, în timpul spălării, trebuie să aveți grijă ca apa contaminată cu substanțe toxice să nu ajungă în zonele curate ale pielii.
  2. În cazul în care substanța toxică a pătruns prin tractul respirator: pentru a opri accesul substanței toxice în organism, trebuie să duceți persoana la aer curat și să eliberați căile respiratorii. Nu-i oferiți apă, deoarece poate pătrunde în tractul respirator, ca urmare se va sufoca. Acest risc există și în cazul în care vomită, de aceea o vom întoarce pe o parte. Dacă pulsul și respirația sunt absente, este necesar de recurs la respirația artificială și masajul indirect al inimii.
  3. Dacă substanța toxică a pătruns prin tractul digestiv: Dacă persoana este conștientă, primul pas în acest caz este lavajul gastric. Ea trebuie să consume cel puțin 2 litri de apă cu sare prin înghițituri mici sau o soluție slabă de permanganat de potasiu și apoi să provoace vărsături. După lavajul gastric se recomandă administrarea cărbunelui activat. Atenție: în cazul în care intoxicațiile au fost provocate de substanțe chimice periculoase, cum ar fi acidul, oțetul, detergenții etc.) nu trebuie de provocat voma artificială, deoarece tractul digestiv va avea și mai mult de suferit. De asemenea, persoana nu trebuie să consume apă, deoarece astfel substanțele chimice se vor extinde pe întreaga suprafață a stomacului.

Cum preveniți intoxicațiile cu substanțe chimice?

Citiți atent recomandările, conținutul produsului chimic indicat pe etichetă, înainte de al utiliza.

Păstrați medicamentele și alte produse chimice în dulapul încuiat sau în locuri inaccesibile copiilor.

Respectați doza de administrare și modul de utilizare indicat în instrucțiune.

Evitați utilizarea produselor chimice cu alt scop decât cel pentru care este destinat.

Verificați întotdeauna termenul de valabilitate al produselor chimice, mai ales la medicamente.

În fiecare an, în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 2000 de cazuri de intoxicații acute provocate de utilizarea neadecvată sau ingerarea din greșeală a produselor de etiologie chimică.