×
Meniu

Ce trebuie să cunoască părinții despre vaccinarea copiilor împotriva COVID-19?  

Din 18 noiembrie 2021, în Republica Moldova a demarat procesul de vaccinare anticovid a copiilor mai mari de 12 ani. Până în prezent, aproape 4000 au fost vaccinați cu schema completă. Mai jos, vă prezentăm câteva fapte dovedite științific despre beneficiile vaccinului anticovid pentru sănătatea minorilor.

 Cât de sigur este vaccinul Pfizer/ BioNTech pentru copii?

 Studiile privind evaluarea eficienței acestor vaccinuri au fost realizate în conformitate cu planul de investigație pediatrică al Comirnaty, aprobat de către Comitetul pediatric al Agenției Europene a Medicamentului. Rezultatele arată că minorii vaccinați nu au prezentat nici un semn de infecție anterioară.

Ce reacții adverse ar putea avea minorii în urma vaccinării?

Efectele adverse sunt locale și generale, și apar doar la unii copii. Cele locale se referă la reacțiile care apar în locul injectării și pot fi durere, roșeață și/sau edem. Cele generale – includ oboseala, durerile de cap, durerile musculare, febra, frisoanele, greața etc. Aceste reacții nu sunt periculoase și dispar în câteva zile. Unii copii pot să nu manifeste niciun eveniment advers asociat vaccinării.

Copiii alergici pot fi vaccinați împotriva COVID-19?

Dacă copiii sunt alergici la unul dintre componentele vaccinului, atunci vaccinarea este contraindicată. În cazul alergiilor provocate de alimente, animale de companie, medicamente orale, inclusiv echivalenții orali de medicamente injectabile, vaccinarea împotriva COVID-19 este permisă.

Un minor vindecat de COVID-19 trebuie să se vaccineze?

Da, trebuie să se vaccineze, după 90 de zile de la îmbolnăvire. Vaccinul este administrat doar după obținerea unui rezultat negativ la COVID-19.

Poate afecta fertilitatea copiilor vaccinul împotriva COVID-19?

Studiile arată că vaccinul împotriva COVID-19 nu afectează sănătatea reproductivă. Mai mult, din punct de vedere biologic nu există această posibilitate. Există dovezi că persoanele care și-au administrat vaccinul au putut concepe copii.

De ce copiii trebuie vaccinați împotriva COVID-19?

Vaccinarea împotriva COVID-19 poate împiedica îmbolnăvirea copilului. Iar dacă acesta va contacta virusul, vaccinul îl va proteja de complicații grave.

După ce copilul se vaccinează, trebuie să poarte mască de protecție?

Da, e nevoie de purtat masca.  Până când nu vom avea o acoperire vaccinală de 60-80%, va trebui să respectăm în continuare măsurile epidemiologice. În acest mod, sunt protejate persoanele cu sistem imunitar compromis și a celor care nu pot fi vaccinați din cauza vârstei, cum ar fi copii mai mici de 12 ani.

AMT Buicani vă amintește că vaccinarea copiilor este realizată doar la solicitarea părintelui/tutorelui/reprezentantului legal și cu acordul informat al lor. În prezent, în Republica Moldova, minorii sunt vaccinați cu vaccinul Pfizer/ BioNTech.  Acesta este administrarat în două doze, la un interval de 21 de zile. Imunizarea este permisă doar în Centrele de vaccinare din cadrul instituțiilor medicale și interzisă în cadrul punctelor mobile organizate în localități. În mod prioritar, sunt vaccinați copiii care prezintă comorbidități și care prezintă un risc mai mare pentru dezvoltarea formelor grave de COVID-19. Vaccinarea este efectuată la prezentarea actului de identitate național sau străin, cum ar fi certificatul de naștere, buletinul de identitate, pașaportul.

Mai multe detalii aflați aici: https://msmps.gov.md/comunicare/buletin-informativ/ninel-revenco-coordonatoarea-programului-national-de-imunizari-adolescentii-cu-afectiuni-preexistente-risca-sa-dezvolte-forme-severe-de-covid-19-de-aceea-este-recomandat-sa-se-vaccineze/