×
Meniu

Cancerul de col uterin: Ce trebuie să facă obligatoriu fiecare femeie, după vârsta de 20 de ani

În țară se desfășoară Săptămâna internațională de prevenire a cancerului de col uterin. Cu această ocazie, autoritățile din domeniul sănătății, partenerii naționali și internaționali îndeamnă femeile din grupul de vârstă 25-61 de ani să-și păstreze sănătatea și să se programeze la medicul de familie pentru a efectua testul citologic de prevenție.

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul este o maladie cauzată de creșterea necontrolată a anumitor celule din organism, care cauzează tumori sau formațiuni. Nu toate formațiunile sunt cancer. Atunci când cancerului i se permite să crească și să se răspândească, acesta poate interfera cu funcții normale ale organismului. Cancerul de col uterin se dezvoltă la nivelul colului uterin, partea uterului care se deschide în vagin. Apare atunci când celulele colului uterin devin anormale și încep sa se înmulțească în mod necontrolat.

De ce apare cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este cauzat de o infecție virală denumită Papiloma Virus Uman sau HPV. Este un virus foarte des întâlnit, care se transmite în timpul contactului sexual, astfel încât majoritatea oamenilor se pot confrunta cu acesta, la o anumită etapă a vieții. În majoritatea cazurilor, HPV trece de la sine, însă în cazul unui număr mic de femei, virusul va persista. Pentru aceste femei, virusul poate cauza modificări ale celulelor cervicale care ar putea dezvolta cancerul de col uterin, în cazul în care nu vor fi depistate în testul de screening și nu vor fi înlăturate.

Virusul Papiloma Uman poate provoca și alte maladii?

HPV poate cauza apariția negilor genitali. Aceștia sunt  cauzați de diferite tipuri de virusuri HPV, altele decât cancerul de col uterin. Negii genitali nu se transformă în cancer, deși s-ar putea să fie nevoie de tratament dacă aceștia nu dispar de la sine. În cazuri rare, HPV poate cauza alte tipuri de cancer, inclusiv cancer vaginal, de vulvă, penis sau anus.

Cine riscă să se îmbolnăvească de cancer de col uterin?

Majoritatea femeilor care au întreținut relații sexuale, chiar și fără penetrare, pot fi infectate cu HPV, și prin urmare sunt supuse riscului de cancer de col uterin. Femeile care prezintă cel mai înalt risc sunt cele care nu au fost testate niciodată. Femeile care trăiesc cu HIV prezintă de asemenea un grad ridicat, întrucât HIV le face mai vulnerabile și pot dezvolta cancer la o vârstă mai fragedă. Vestea bună este că organismul majorității femeilor pot elimina de sine stătător infecția și acestea nu se vor îmbolnăvi niciodată de cancer, însă testarea este unica modalitate de a afla cine poate dezvolta această maladie. Deoarece de obicei cancerul de col uterin nu afectează femeile până la vârsta de 40 – 50 ani, momentul propice pentru efectuarea testului Papanicolau este la vârsta cuprinsă între 30 – 49 ani, înainte ca acesta să se transforme în cancer.

Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin?

Cea mai eficientă modalitate de prevenire a cancerului de col uterin pentru fete este vaccinarea înainte de începerea vieții sexuale, iar pentru femeile de 30-49 ani să facă testul Papanicolau. În cazul în care rezultatul testului unei femei este pozitiv, este necesar ca această să fie imediat supusă unui tratament. Acest lucru îi poate salva viața. Dacă rezultatul testului este negativ, atunci este bine ca testul să fie repetat conform orientărilor naționale. Dacă aveți o fiică, asigurați-vă că ea primește toate dozele recomandate de vaccin HPV. Dacă este mai în vârstă, de asemenea, informați-o despre importanța testării și tratamentului precoce. Toate persoanele active din punct de vedere sexual trebuie să practice un comportament care să prevină transmiterea infecțiilor sexuale (ex. întârzierea inițierii vieții sexuale, utilizarea prezervativelor, și întreținerea relațiilor sexuale cu cât mai puțini parteneri posibil). Fumatul poate spori riscul apariției cancerului cervical la femeile infectate cu HPV.

Unde vă adresați pentru investigații medicale?

Pentru o prelevare a frotiului Papanicolau  vă adresați la oficiile și centrele medicilor de familie. Centrele de sănătate și centrele de sănătate reproductivă din toate localitățile Republicii Moldova ofera gratis prelevarea frotiului Papanicolau.

De ce multe femei nu fac testul citologic?

Studiul național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin arată că 59 la sută dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova nu au făcut niciodată un test citologic. Cele mai multe femei care nu au făcut testul sunt din sudul țării, dar și din familiile sărace. Lipsa de timp, frica, dar și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul sunt motivele cel mai des invocate de către femei, care le împiedică  să efectueze testul citologic.

Tendințe pozitive, în ultimii ani

Totuși, în ultimii ani, dinamica numărului de teste efectuate este pozitivă. Tot mai multe femei merg periodic să facă  testul citologic de prevenție. Ponderea femeilor examinate din numărul celor care necesitau control a crescut, din 2015 până în prezent, de la 58%  la aproape 67% . Dinamica pozitivă se datorează îmbunătățirii calității serviciilor de screening cervical, ca urmare a instruirii continue a lucrătorilor medicali, dotării laboratoarelor cu echipamente moderne, dar și campaniilor de informare publică despre importanța screening-ului în prevenirea maladiei.

Sursa: http://cdsr.md, www.paptst.md